Класическата гимназия остава в центъра на София. Това стана ясно по време на гостуването на министъра на културата Петър Стоянович в сградата на 13 ОУ „Св. Св. Кирил и Методий", където в момента се помещава НГДЕК.

С решение на Столичния общински съвет от 18 юли 2013 г. сградата на училището беше безвъзмездно предоставена на Министерството на културата за срок от 10 години.

„Бях поканен тук от ученици и учители, за да се запозная на място със сградата, в която повечето от вас искат да продължат да учат. Ясно е желанието ви, виждам, че сградата е в достатъчно добро състояние, за да може да продължи обучението ви тук тази зима.
Считам за редно Министерството на културата, българското правителство и Столична община да намерят най-правилното решение за това да гарантират учебния процес и да удовлетворят вашите очаквания, коментира Стоянович.

Той подчертава, че това трябва да стане, без да се загубят парите за ремонта и двете сгради да продължават да се използват за подобна цел.

Припомняме, досегашната сграда на гимназията - в квартал Модерно предградие, бе ремонтирана основно, но нанасяйки се временно в 13 ОУ, на ученици и учители им хареса и поискаха да останат постоянно.

И по думите на министър Стоянович ремонтираната сграда в кв. „Модерно предградие" е на далечно и неудобно място за по-голямата част от учениците и за техните преподаватели. Според него връщането на учебния процес там е немислимо.

Той изрази мнението си, че е престъпление спрямо духовното наследство на нацията най-елитното българско училище - Класическата гимназия, вече цели 36 години да няма собствен дом.
Смятам, изтъкна още министърът, че в момента има достатъчно аргументи НГДЕК да остане в центъра на София. Мястото е особено подходящо и предвид непрекъснатите контакти със СУ „Св. Климент Охридски".

Той допълни, че в партньорство със Столична община ще се търси начин да се запази предметът на дейност на двете сгради и в същото време да не се изгубят вложените в ремонта на основната сграда в кв. „Модерно предградие"средства по проекта.