Досегашният главен секретар на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Димитър Владимиров ставаза заместник-председател на Агенцията от утре, 23 октомври 2014 г. Такава заповед е издал служебният премиер проф. Георги Близнашки.

От съобщение на Министерския съвет става ясно, че от днес Ива Йорданова е освободена от длъжност по нейна молба.

Припомняме, че назначението на Йорданова на ръководния пост в ДАБЧ предизвика недоволството на българи, живеещи по всички точки на света.

В няколко писма до медиите те алармираха, че избирането на младата дама е преминало непрозрачно и в разрез с общоустановените правила за назначаване на държавни постове.

Българите в чужбина оспориха и мотивите за избора на Йорданова, които бяха защитени лично от премиера Близнашки и вицепремиера Илияна Цанова, чийто съветник допреди това беше тя. Сред тях беше изтъкната преди всичко разяснителната кампания за българите в чужбина за парламентарния вот на 5 октомври, за която Ива Йорданова била оценена отлично от кабинета. Не на това мнение обаче бяха българските диаспори в различни точки на света.

Те възразиха за това, че кампанията е закъсняла, организацията за провеждане на изборите и разкриването на секции за гласуване е била преди всичко тяхна, а комуникацията им с Йорданова - спорадична.

След като страстите се нажежиха, Ива Йорданова изпрати писмо до медиите, в която обяви, че подава оставка.