„Подслушването е икономика, не само политическа пречка. Сигурна съм, че са подслушвани и посолства, и делегации тук. Това е отблъскващо, ние трябва да защитим нормалността".
Това каза на среща с чуждестранните кореспонденти в София лидерът на движение „България на гражданите" Меглена Кунева.

Тя посочи, че ще бъде шокирана, ако която и да е политическа сила си затвори очите пред кражбата и шантажирането на бизнеси с политически средства". Първият ни еврокомисар подчерта, че разчита Европейските държави да продължават да се интересуват от случващото се в България.

На въпрос свързан с протестите в България, Меглена Кунева отговори, че невъзможността на хората да плащат сметките си ги е изкарала на улицата и е довела до свалянето на правителство.
"ГЕРБ усъвършенстваха организираната престъпност и запушиха съдебната система, те бяха най-богатото правителство, управлявало хората - г-н Борисов винаги е бил охраняващ или охраняван, бившият вицепремиер Цветанов е с 6 апартамента, а 52 % от хората са под прага на бедността", подчерта Кунева.

По думите й пред чуждите журналисти, "подслушвачът на ГЕРБ - бившият МВР-шеф Цветанов, е шеф на предизборния щаб, в листата е с двамата си заместници като допълнение, плюс началника на НАП за разкош" и напомни, че ръководителят на Агенцията за приходите се ползва с имунитет на кандидат-депутат точно във времето, в което прокуратурата е започнала да си върши работата.

„Заради промените в Изборния кодекс, направени от ГЕРБ, честността на изборите е застрашена. Тези промени поставя под арест държавата в полза на ГЕРБ и избухват в ръцете на всеки, който иска честни избори и демократичен процес", допълни още Кунева.

Според нея ГЕРБ са управлявали като диктатори. „Който може да подслушва целия народ и да ползва това за икономически шантаж, той е способен на всичко", коментира още Кунева на въпрос дали се притеснява за изборния процес.
Тя даде като пример кмет на ГЕРБ в Димово, който на срещата й с хората от града преди няколко дни е отбелязвал тези, „които са се осмелили" да влязат в залата.

Слава Богу, че членуваме в ЕС - иначе в момента щяхме да сме във военна хунта, подчертава Кунева.

Помолена да коментира следизборните процеси, Кунева подчерта, че "Борисов е в договорка с всички, без движение „България на гражданите". Това е неговият маниер - ако подслушваш политиците, ги държиш за бъдеща употреба.
Ние не купуваме гласове, не продаваме гласове, теглихме кредит за кампанията ни и не струваме нито стотинка на българския данъкоплатец", каза още Кунева.