Германия ще продължи обвързването и подкрепата си за Афганистан и след 2014 г..

Това заяви германският президент Кристиан Вулф по време на първата си визита в Афганистан, където се срещна с президента на страната Хамид Карзай.

По време на пресконференцията Вулф подчерта, че германските войски, които са под разпореждането на НАТО ще напуснат Афганистан до 2014 година, но Германия ще остане ангажирана и ще подкрепя Афганистан и след 2014 г. с германски инструктори, които ще подготвят афганистански войници.

Вулф добави още, че страната му ще продължи и икономическото сътрудничество с афганистанското правителство.

По думите му, Германия подкрепя мирните разговори между враждуващите страни в Афганистан и че милиони жители на страната са уморени от войната и желаят мир, макар че малки екстремистки групи са против мирния процес в Афганистан.

Според него международната общност ще успее да донесе мир в Афганистан, но германският президент предупреди, че съседите на Афганистан, в това число Пакистан, трябва също да участват в този процес.

От своя страна Хамид Карзай изрази своето признание за германската саможертва и сътрудничеството между двете страни. Според него Германия е близък съюзник и приятел на Афганистан.

Карзай допълни още, че Германия продължава да подкрепя страната му в различни сфери - икономическа, военна и на политическо ниво за възстановяване на мира.

Визитата на Кристиан Вулф в близкоизточната страна е първата на германски президент за последните 44 години.

В момента в Афганистан има разположени около 5000 германски войници, които предимно са в северните провинции на страната.