Парламентът отхвърли ветото на президента Георги Първанов за промените в НПК.

Държавният глава атакува два текста.

Според единия прокурорът или съдът могат да назначат на обвиняемия резервен защитник, въпреки неговото несъгласие и независимо че е упълномощил друго лице за свой защитник.

Другият оспорен от Първанов текст е възможността осъдителната присъда да се основава само на данните от специални разузнавателни средства и показания на свидетел с тайна самоличност.

След няколко часа дебати за това дали да остане фигурата на резервния защитник и дали да остане в НПК текстът за анонимния свидетел, депутатите решиха да прегласуват закона.

Гласуваха 183 депутати, от тях 131 гласа „за", 50 - против и 2 „въздържали се".

Сред подкрепящите ветото на президента освен депутатите от  БСП и ДПС са и един от Атака 6 от Синята коалиция  и 4 независими депутати.

По време на дискусията дори представители на десните, като например Димо Гяуров, призоваваха колегите си от ГЕРБ, текстовете от НПК, по които президентът възразява, да бъдат прецизирани.

Умолявам ви да се вслушате в част от аргументите на опозицията без да гледате на тях като на идващи от опозицията.", заяви от трибуната Гяуров.

Йордан Бакалов отправи предупреждението че няма държава, в която СРС-тата да се използват за доказателства.

Емил Василев от РЗС заяви по повод позицията на мнозинството че има опасност България да се превърне в затвор.

Многократно представители на ДПС отправяха настоявания за прецизиране на текстовете.

Христо Бисеров от БСП призова депутатите да погледнат на ветото с други очи не като полицаи а като законотворци.,

Остро несъгласие с мнозинството изразяваха и от БСП.

НПК е документът, гарантиращ правата, че никой независимо от общественото мнение независимо от силата на държавата не може да бъде осъден, подчерта Михаил Миков и изтъкна, че НПК е направен специално да затруднява тезите на обвинението.

По думите му спекулация е да се смята, че НПК е направен за прокуратурата, за обвинението, за държавата.

ГЕРБ получи силна подкрепа от  Атака и ДСБ за това да бъде отхвърлено президентството вето.

Аз съм от тези които искаме да подкрепим правителството, да постигне силен превес над престъпността. Аз заставам на страната за сигурността .", заяви Иван Костов и обяви, че ще гласува против ветото.

Павел Шопов определи поправките в НКП като годно оръжие от което има нужда съдебната система и МВР.

По думите му промените в НПК са необходими, защото в момента управляващите са в битка с престъпността.

Наказателната репресия в България и през социализма не беше достатъчно, каза той и подчерта: Сега най-после започва всичко да си идва на мястото.

Мая Манолова от БСП още в началото на дебата обърна внимание на депутатите че това е дебат не само за защита на правата, а за демокрацията.

Тя призова управляващите да сложат спирачка на идеите да се използват СРС-та  анонимни свидетели в наказателния процес и изрази опасения, че текстовете в НПК не гарантират че МВР няма да злоупотребява с безконтролна власт.

Манолова изтъкна, че поправката в НПК имат много противници в гражданското общество и припомни, че на един от плакатите си техни представители предупреждават: „ Този, който жертва свободата в името на сигурността обикновени губи и двете."