Повдигнаха обвинения за убийство и притежание на оръжие на 21-годишния Дилан Руф, който бе заловен и се призна за виновен за убийството на 9 чернокожи в църква в Южна Каролина, САЩ, предадоха световните информационни агенции.

Още днес да бъде изправен пред съда. По време на изслушването е отговорил на въпроси относно име, занимание и други. 21-годишният Руф е заявил, че е безработен.  Прокуратурата вероятно ще поиска смъртно наказание за задържания, което в този щат все още е в сила като присъда. Престъплението ще бъде разследвано едновременно като акт на омраза и тероризъм.

Припомняме, че 8 души загинаха на място, а деветата жертва почина по-късно от раните си. Оцеляха само трима души.

Според една от оцелелите жени разказала, че нападателят я оставил жива, за да разкаже какво се е случило. "Трябва да го направя. Вие изнасилвате жените ни и превземате държавата ни, затова трябва да си отидете", казал расистът секунди преди да стреля.

Той е заявил, че се надява с действията си да разпали расова война. Според роднини на Руф, конкретна причина за ужасяващото престъпление може да е и това, че момичето, което той е харесвал, е започнало връзка с чернокож. Вероятно е бил повлиян от музиката, която е слушал. Също така е установено, че е участвал в расистки групи.

Пред полицаите задържаният е разказал, че в началото е бил разколебан, тъй като е бил посрещнат много добре от общността и "всички са били много мили", но след това е надделяло желанието "да изпълни мисията си."

Роднини на някои от жертвите, присъствали на изслушването, са заявили, че прощават на убиеца, въпреки болката, която им е причинил, отнемайки им любимите хора и ще се молят за душата му. Чичо му обаче е заявил, че не би могъл да му прости и се надява да си получи заслуженото