Управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров отговори на Цветан Василев, който по-рано днес публикува обръщение до медиите, клиентите и служителите на КТБ.

Според Искров в обръщението на Василев имало поредица от неверни твърдения, касаещи работата на БНБ и в частност на него самия като управител.

Искров посочва, че не искал да коментира абсурдните и грозни твърдения и квалификации по негов адрес и внушенията, които се опитвал да прави Цветан Василев, но му отговарял в името на обективността и доброто име БНБ, като Искров е особено "жегнат" от твърденията на Василев за „очевидното нежелание на Централната банка да заеме адекватна позиция, и страха на Иван Искров от прокуратурата" и "Централната банка отсъстваше тогава, независимо от моите опити и опитите на изпълнителните директори да убедят ръководството й да се намеси".

Според управителя на БНБ от първия ден на заемането на поста той и УС на БНБ винаги са имали равнопоставено отношение към всяка една от банките, опериращи у нас.

Искров посочва още, че всяко едно решение, което е взимано от УС на БНБ или други компетентни органи в рамките на институцията, се било подчинявало единствено и само на юридическата и икономическа логика и при абсолютно спазване върховенството и буквата на закона.

"Решението на УС на БНБ за поставянето на КТБ, а два дни по-късно и на ТБ „Виктория", под специален надзор, бе взето след получаването на изричното писмено искане от страна на ръководствата на двете банки в Централната банка. Никоя от двете банки не е депозирала искане за предоставяне на ликвидна помощ от БНБ. Такава и не би била възможна, тъй като банките не са разполагали с изискваните от чл. 33 от Закона за БНБ обезпечения", пише още Иван Искров.

Управителят на БНБ коментира още, че твърдение като „изнесени чували" или думата „чували" никога не са използвани нито в изявлението на УС на БНБ от 11 юли 2014 г., нито от него, както и не му било известно друг негов колега да ги е употребявал.

"Дали е имало изнесени пари в чували или с друг способ, това никой от нас не е коментирал. Единствено оповестихме наличието на разписка и нейното съдържание за изтеглени и предадени на мажоритарния собственик парични средства, предоставена ни от квесторите и фактът, че сме я предали незабавно на компетентните органи", подчертава Искров.

По думите му, той отказва да коментира обидни, емоционални и неотговарящи на истината квалификации, но би се радвал да се реализира заявената от Василев решимост по оздравяването на банката, което, както той твърди, се е превърнало „в мисия" на живота му, „така както преди това беше нейното развитие".

"Изразявам готовността на БНБ да съдейства максимално, в рамките на законовите си правомощия това да се случи, в рамките на закона", завършва отговорът си към Цветан Василев управителят на БНБ.