Извършителите на злоупотреби трябва да носят тежка наказателна отговорност. В случая с КТБ отговорност носи БНБ, която е надзорният орган.
Това заяви председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев в сутрешния блок на БиТиВи.

По-рано през седмицата Мавродиев стана обект на нападки от страна на Георги Кадиев и на бизнесмена Иво Прокопиев.

Скандалът започна в петък, когато народният представител поиска оставката на шефа на КФН с мотива, че КТБ е инвестиционен посредник и КФН също носи отговорност за казуса.

От комисията веднага опровергаха социалиста и обявиха говоренето му за "манипулативно говорене и некомпетентност" и че всява "объркване, паника и недоверие към финансовите институции".

За нападките на Прокопиев Мавродиев заяви, че са от „поднадзорни лица" и били заради добре свършена работа и накърнени интереси. Аз уважавам институционалната коректност и не бих си позволил да сипя обвинения срещу БНБ. Трябва да се четат законите на страната, да се знае коя институция какви правомощия има. Всичко останало е манипулация и преследване на други цели. Единственото общо е, че в името на комисията ни има думата "финансов". Моята функция е по отношение на финансовите рискове. БНБ трябва да определя дали има проблеми в една банка.

Оттук нататък може да се премине към обявяване на несъстоятелност на банката, посочи председателят на КФН. Ако има инвеститор, желаещ да оздрави банката би било много добре, но засега нямам такава информация.

Попитан дали БНБ сега е открила злоупотребите в КТБ, той отговори, че трябва да се вярва на институциите и ако някой не си е свършил работата носи наказателна отговорност и трябва да си подаде оставката.