„Преведохме 4 млн. лв. на ВМЗ - Сопот. Днес работниците във ВМЗ през половин час ще могат да си вземат всички неизплатени заплати, включително тези от понеделник, които имат да получават, така че всичко, което имат да получават, в рамките на днешния ден ще бъде изплатено".

Това заяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерски съвет след негова среща с икономическия министър Делян Добрев и шефовете на двата синдиката КТ „Подкрепа" и КНСБ - Константин Тренчев и Пламен Димитров.

Борисов каза, че е създадена съответната организация с банките, така че на 30 минути да могат служителите да получават заплатите си. Той уточни, че парите не са от държавния бюджет и поясни, че са дошли по договор, който ВМЗ са изпълнили. Става въпрос за международна сделка.

Данъчните са разблокирали сметките, за да могат да им влезят парите, съобщи още Борисов.

Борисов каза още, че не одобрява работата на сегашния директор на ВМЗ - Сопот. „Не ми е работа вече един месец всеки ден да се занимавам с ВМЗ", подчерта още той.

Премиерът препоръча на икономическия министър Делян Добрев да направи оценка на дейността на директора. „Това е един слаб директор. Не може да няма хора в комбината, които да милеят за него и да търсят поръчки", добави Борисов. 
Той съобщи, че внасяме 2 500 тона фойерверки от Китай и подчерта, че след като има търсене, винаги би могъл един такъв завод да си изкарва и допълнителни средства.

Премиерът изтъкна, че в завода работят 3 100 човека и че преди Нова година са им преведени един милион лева, за да имат хората пари за празниците, както и че миналата година са преведени 6 млн. лв. специално за заплати, а после се разбрало, че с тези пари били купувани суровини и някои материали били купувани на три пъти по-високи цени.

„В продължение на 20 години този завод е натрупал 180 милиона дългове", изтъкна още Борисов и похвали синдикатите, че са подали сигнали в прокуратурата.  „Цели инсталации са изнасяни. Виновните трябва да си понесат вината и да бъдат съдени", категоричен бе той.  „Прокуратурата трябва да повдигне обвинение и на бившия, и на сегашния директор, ако са купували на такива цени", каза още той.

Лидерът на КТ Подкрепа Константин Тренчев съобщи, че той е дал материали на прокуратурата за бившия директор Иван Иванов  и каза, че материалите са опазени и е разговарял с главния прокурор. Той добави, че КНСБ също имат материали.

„Навремето бяхме заснели цехове с изтръгнати стругове и декорът беше като за снимане на Терминатор 4 след ядрената война", разказа Тренчев.

Премиерът изказа извинение за неудобството на хората и каза, че най-малко вина има той и че правителството е положило много усилия. На срещата Борисов уточни, че са обсъдени и проблемите около ОЦК -Кърджали, „Рудозем" и други. Той определи на лидерите на КТ Подкрепа и КНСБ, както и на министър Добрев, нова среща по проблемите на ВЗМ в 10.30 часа във вторник за търсене на конкретни решения за стабилизиране на завода.

Синдикатите посъветваха работниците във ВМЗ да прекратят ефективните стачни действия и изказаха благодарност за осигурените заплати.