Идеята е, че личната карта може да бъде копирана или преотстъпена, докато пръстът не може. Това коментира председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, цитиран от БНР, във връзка с предложението на здравния министър в болница да се влиза с пръстов отпечатък. Той обясни, че чрез въвеждането на системата с пръстовите отпечатъци Москов иска да се справи с фиктивните прегледи и фиктивните хоспитализации.

Той смята, че няма да се постигне голям финансов ефект от това, защото не смята, че има много случаи на фиктивни прегледи или фиктивни хоспитализации на пациенти.

Кацаров обясни, че системата с инсталираните тази година четци за лични карти в болниците не различава оригиналните лични карти от техните ксерокопия. По мнението му по-големият проблем бил, че информационната система няма връзка със НЗОК. Според лекаря, 24 000 000 лв., похарчени за четците, са можели да бъдат използвани  за внедряването на системата за разпознаване на пръстовите отпечатъци.

Той коментира, че още по-лошо щяло да бъде ако след две години се реши, че ще се влиза с лична карта с чип, а не с пръстови отпечатъци. Имало такава европейска директива и закон е внесен в НС, че това трябва да е нашият електронен идентификатор пред всички - здравни власти, администрация, дори банки. Ако това стане, парите за системата за пръстовите отпечатъци щели да се похарчат на вятъра, смята д-р Стойчо Кацаров.

Той уточни, че депутатите от години гласуват чрез пръстовите си отпечатъци и дори успяват да заблудят системата за разпознаването им чрез силиконови отливки.

Кацаров смята още, че малко се прекалява и с това, че Здравната каса се източва. „Куцо, кьораво и сакато се упражнява на тази тема, а доказателства за това няма. Не мисля че това е правилен  термин. В огромната си част това не са нито фиктивни прегледи, нито фиктивни хоспитализации. Правилният е, че нашите здравноосигурителни вноски се харчат неефективно. Те биха могли да дадат много по-добър и много по-голям здравен продукт от този , който дават в момента", убеден е специалистът.

Освен това, по мнението му, пръстовите отпечатъци няма да решат друг голям въпрос в системата - че се хоспитализират хора, които могат да бъдат лекувани без да влизат в болница, убеден е Кацаров.