Патриотичният фронт излезе с критики след срещата с държавния глава Росен Плевнелиев. Борис Ячев обяви пред медиите, че темите на разговора били все едни и същи от последното виждане на патриотите с Росен Плевнелиев. Това означава, че нямало реформи, смята депутатът.

Повече различия в позициите, отколкото прилики имали ПФ с Плевнелив. Патриотите изразили притеснението си пред президента, че нужните реформи се бавят. Въпреки настояването им, в програмата на кабинета „Борисов" 2 липсвали разписани срокове за изпълнение на отделните приоритети.

Липсата на тези срокове, а и липсата на диалог в четворния формат доведе до това да има сериозно изоставане в реформи в някои важни сектори като например сектор „Енергетика", изтъкна Борис Ячев.

Въпреки, че за министър на енергетиката е назначена Теменужка Петкова, чиято кариера е свързана с правенето на ревизии, тя все още бавела ревизията в този ключов сектор. Временната комисия в НС за ревизия на енергетиката, начело на която застана Валери Симеонов от ПФ, била според Ячев с твърде ограничени правомощия и тя едва ли щяла да посочи варианти за разрешаване на кризата в сектора.

Според патриотите имало забавяне в реформите в съдебната власт. Стана ясно, че те подкрепили стратегията за съдебната реформа именно заради думата „реформи". Необходима е драстична промяна в съдебната власт, категоричен бе Борис Ячев. За нас тя е една голяма и празна книга, която тепърва трябва да се свързва със законодателно съдържание, изтъкна той по повод на стратегията за съдебна реформа. Ако нямало конкретни законодателни промени, то съдебната реформа нямало да има смисъл.

Борис Ячев изтъкна, че референдумът за задължителното гласуване заедно с местните избори било отлагане на въвеждането на тази мярка. Самият дебат отлага във времето въвеждането на задължителното гласуване, подчерта депутатът. Давало се възможност на ДПС допълнително да се окопае във властта. Затова и патриотите ще инициират промяна в изборното законодателство, с които задължителното гласуване да се въведе възможно най-скоро.

Целта е задължително да гласуваме още на местните избори наесен. Обществото било готово за такава мярка, според патриотите. Всяко забавяне във времето ще позволи на партии като ДПС и други политически формации, които консумират и реализират своята власт благодарение на корпоративния вот, да продължават да бъдат във властта, коментира още Борис Ячев.

Ние сме против мажоритарния елемент в избирателната система, каза още той. У нас нямало изграден български елит, за да се въведе мажоритарния елемент в изборното законодателство. Имало опасност при настоящата ситуация при мажоритарен вот НС да се напълни със спортисти, футболисти и фолкаджии. ПФ искат въвеждане на експериментално електронно гласуване. Не сме били узрели електронното гласуване да бъде част от избирателната ни система.

За финансовите въпроси говори Юлиан Ангелов от формацията. Патриотите не изнудвали правителството относно гласуването си за предстоящия държавен дълг. От формацията се ядосвали, че важни теми им се представяли в 12 без 5. Темата за дълга не можела да се претупа и те не били убедени в необходимостта от поемането на нов заем. Ангелов припомни, че когато се формирало правителството на тяхната ПГ са предлагани 3 министерства - на енергетиката, на отбраната и на туризма. Те отказали.

Според Ангелов, днес патриотите щели да излязат с окончателно решение за дълга след срещата им с финансовия министър Владислав Горанов следобед в парламента. Никой не може да ни наложи подобно решение, обясни той.

Не са коментирали с Плевнелиев разширяването на президентските правомощия, който въпрос бе повдигнат вчера при разговорите между държавния глава и АБВ.

ПФ поставили пред държавния глава и въпроса за договора за добросъседство с Македония. България не трябва да прави никакви отстъпки, коментира Юлиан Ангелов. Росен Плевнелиев уверил, че няма да има отстъпление от договора. От ПФ са поискали и по-голяма активност от Росен Плевнелиев по темата за българското гражданство за сънародниците ни зад граница.