С писмо до кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова общинският съветник от ВМРО Ангел Джамбазки изисква прозрачност и гаранции за ефективност в новия конкурс за директор на общинското предприятие "Екоравновесие". Това е звеното, което е отговорно за бездомните кучета в София.

Джамбазки иска в комисията по избора на новия директор да бъдат включени общински съветници, представители на Агенцията по безопасност на храните и представители на заинтересовани неправителствени организации. Той настоява документите и изискванията към кандидатите предварително да бъдат обсъдени и одобрени най-малко в комисиите по екология и обществен ред.

Предишният ръководител на предприятието загуби поста си именно след разкритията на общинския съветник от ВМРО Ангел Джамбазки за вероятни злоупотреби и неефективни действия на общинското предприятие.

Според Джамбазки изключително важно е кандидатите в конкурса да представят ясна програма за видимо, ефективно и трайно намаляване на бездомните животни по улиците на града с ясни срокове.

Нужни са и конкретни срокове за регистриране на домашните животни в града, тъй като общината губи повече от 4 милиона лева годишно само от нерегистрирани домашни любимци. Джамбазки изисква и пълна информация за състоянието и дейността на дружеството досега, финансов отчет, наемни и договорни отношения и т.н.

Въпреки обещанията, от години броят на бездомните кучета по улиците на София остава огромен, стотици стават сигналите от граждани, пострадали от нападенията. Един от предишните ръководители на предприятието беше настоящият министър Мирослав Найденов.