Лидерите на Донецката народна република (ДНР) и Луганската народна република (ЛНР) подписаха предложения от „нормандската четворка" документ по урегулиране на ситуацията в Югоизточна Украйна. Това обяви лидерът на ЛНР Игор Плотницкий, предаде ТАСС.

"Знаете, че бяхме на друго мнение, но не можехме да пренебрегнем позициите на държавните глави на Русия, Германия и Франция", каза Плотницкий.

Според него подписването на днешното споразумение изисква внасяне на изменения в конституцията на Украйна.

От своя страна лидерът на ДНР Александър Захарченко съобщи, че точките от документа, подписан от участниците в контактната група, трябва допълнително да бъдат съгласувани.

Всички точки трябва допълнително да бъдат съгласувани, тъй като, ако бъдат нарушени, няма да има никакви нови срещи и нови меморандуми, поясни той.

Захарченко определи споразумението като голяма победа за двете самозвани републики, тъй като им дава възможност за мирно развитие, съобщи Франс прес.

Захарченко благодари на президента на Русия, канцлера на Германия и президента на Франция за дадените гаранции, които лидерът на ДНР се надява да сложат край на боевете и да позволят на двата района да започнат мирно развитие.

С тази стъпка ще помогнем за промяна на Украйна, добави той.