Депутатите отхвърлиха на първо четене въведеното от предишните управляващи, макар и само на текст, изискване искащият използването на специални разузнавателни средства (СРС) да плаща за него.
Припомняме, правителството на Пламен Орешарски прие подобна финансова обвързаност при подслушванията, но разпоредбите така и не влязоха в сила. Приетите от кабинета „Орешарски" текстове предвиждаха заявителят на СРС-та да плаща за тази дейност, но от 1 януари 2015-та година.

След като посветиха целия си работен ден на промените в Закона за МВР, които изкарват ГДБОП от ДАНС и връщат в ръцете на президента избора на главен секретар на силовото министерство, почти без дебати народните избраници приеха на първо четене предложените поправки в Закона за специалните разузнавателни средства, според които се отменя принципът на финансова обвързаност при прилагането им.

Това се случи обаче при полупразна пленарна зала, като правото си на глас упражниха само 100 народни избраници, а гласовете им се разпределиха по следния начин - 81 „за", 5 „против" и 14 „въздържал се".

Народният представител от „БСП Лява България" Мая Манолова обаче се възмути, че в залата на това гласуване не присъства министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. „Защо министърът на вътрешните работи се изплъзна така удобно от пленарна зала?", поиска да разбере социалистката.
Тя попита още и кое кара настоящите управляващи да променят финансирането за използването на СРС-та и какъв ще е ефектът от премахването на сега действащия принцип.

„Стана ясно, че някои колеги освен от сирене, изборно законодателство, кисело мляко, кренвирши, здравеопазване, енергетика, разбират и от специални разузнавателни средства", отговори на Манолова и председателят на парламентарната комисия за използване на СРС-та Димитър Лазаров.

Малко по-късно, след като се оказа, че между първо и второ четене няма да има предложения за нови текстове, депутатите приеха и на второ четене промените в Закона за СРС-та с 90 „За", „Против" 8, 10 „Въздържал се".