Командирът на Военновъздушните ни сили ген.-майор Румен Радев призова политиците да ускорят решението си за избор на нови самолети за бойната ни авиация. Това стана при посещението му в авиобаза Крумово във вторник следобед, където присъства на назначаването на новия шеф на вертолетната база - бриг.-ген. Петьо Мирчев, който прие поста от ген.-майор Златко Златев. При рокадата ген. Златев, който поема командването на Съвместното командване на силите /СКС/, му подари пагоните си.

Призивът на военен авиатор №1 към политиците бе отправен ден преди в парламента да се разгорещи дебатът за или против вземането на 16 млрд. лева външен кредит. "Крайно време е да се вземе решение за новите самолети, с които да се превъоръжи бойната авиация", предаде "Преса". Румен Радев обясни, че многоцелевите изтребители от нов тип трябва да бъдат доставени възможно най-бързо, а процесът е сложен и отнема доста време.

Според ген. Радев, военната експертиза е изготвила обстоен доклад с параметрите, на които трябва да отговарят новите машини. „Следващите стъпки са докладът да бъде внесен в Министерския съвет, а след това - в парламента. "Ако депутатите дадат зелена светлина на проекта, трябва да се обяви конкурс. Нашият апел е решението да не се отлага", допълни ген. Радев.

Според експерти дори и решението да се внесе след ден в кабинета и след като мине през парламента и трае конкурсът, до подписването на договора ще трябват близо 2 години. Изтребителите се произвеждат само ако има сключен договор. Обикновено срокът за пристигането на първите новопроизведени машини от датата на сключване на контракта е 2-3 години.

Проектът за превъоръжаване на родните ВВС с нов тип многоцелеви изтребители се отлага вече при трето правителство. Идеята е засега да се купят седем бойни и един учебно-боен самолет западно производство, като вариантите са два - втора ръка или новопроизведени. По времето на първия кабинет на Бойко Борисов, когато военен министър бе Аню Ангелов, проектът бе почти готов, но не влезе за разглеждане, защото Борисов подаде оставка. Тогава бе посочена сумата от 700 млн. лв.

Военни припомнят, че изборът на бойни самолети е решение, което се взима след обстоен анализ за нуждите, възможностите за обучение на пилоти, ремонт и поддръжка, наличния авиопарк и още куп технически, политически и финансови съображения.