Ден преди новия краен срок за постигане на сделка за ядрената програма на Иран, Ислямската република настоява за вдигане на наложеното от ООН оръжейно ембарго върху страната като паралелно споразумение. Искането на Техеран не се одобрява от САЩ, тъй като искат да ограничат влиянието на страната в Близкия изток, съобщава АП.

Високопоставен представител на Иран заяви, че страната му и „шесторката" (петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия) водят преговори, но и също работят по резолюция на ООН, която да одобри бъдеща ядрена сделка.

Вдигането на оръжейното ембарго ще бъде отделно от готвеното дългосрочно споразумение, което се предвижда да ограничи иранската ядрена програма в замяна премахване на наложените срещу Ислямската република санкции. Но Иран разглежда приетите от ООН резолюции за иранската ядрена програма и за наложените санкции като несправедливи и незаконни.

След като световните сили и Иран договориха работна рамка през април, САЩ обявиха, че „важните ограничения за конвенционални оръжия и балистични ракети" ще бъдат включени в новите насоки на ООН за Иран.

Иран и „шесторката" водят интензивни преговори във Виена, които трябваше да приключат със споразумение до 30 юни, но бяха удължени до 7 юли. Но все още много въпроси не са разрешени и е малка вероятността да се разберат във вторник.

Докато обсъжданията са насочени към запасите от уран и за какъв период ще бъдат вдигнати западните санкции, Иран отдавна желае да бъде вдигнато оръжейното ембарго.

Русия и Китай подкрепят премахване на оръжейното ембарго, което е наложено през 2007 година като част от рестриктивните мерки заради ядрената програма на Техеран.

Но САЩ не искат да бъде премахнато, защото може да позволи на Техеран да разшири военната помощ за сирийския президент Башар Асад, за хусите в Йемен и за „Хизбула" в Ливан. Също така може да увеличи напрежението в американския Конгрес и в Израел.

Вдигането на ембаргото е „един от важните проблеми, които дискутираме", каза иранският представител, допълвайки, че „не трябва да има място за оръжейно ембарго".

Иначе той подчерта, че има добър прогрес в преговорите по някои казуси.