В Академията на МВР зрее скандал с купуване на изпити и съмнителни назначения, пише вестник „Преса". Със своя заповед МВР шефът Йордан Бакалов е разпоредил Инспекторатът и Дирекция „Човешки ресурси" да търсят нередности по общо 14 точки. Проверката във висшето учебно заведение съвпада с подадени на 20 октомври две жалби в столичното Първо РПУ и Софийската районна прокуратура (СРП).

И двата сигнала са насочени към Николай Б., който учи магистратура по специалността „Защита на националната сигурност". В едната жалба възпитаник на академията твърди, че преди около месец в приятелска компания Николай го попитал може ли да даде 500-600 лв. на преподавател от Академията на МВР. В сигнала си курсантът твърди, че е отказал да участва в „корупционна схема", твърди той в сигнала.

На 16 октомври жалбоподателят срещнал до зала „Универсиада" в София Николай, който се нахвърлил върху него с думите: „Ще те убия, ще те смачкам...". Единият от придружаващите курсанта приятели дори записал с джиесема си сцената.

Втората жалба е подадена от друг човек, който твърди, че през август посетил с приятелката си известна дискотека в Созопол. Там се запознал с Николай. Кандидат-магистърът по национална сигурност работел като управител на заведението. Той се скарал с клиента. Жалбоподателят заявява също, че Николай потърсил контакт с него, като му казал, че двамата могат да бъдат „полезни един на друг". Възпитаникът на Академията на МВР му предложил да продава различни по вид наркотици, да пише съобщения и други текстове в интернет, както и да извършва „хакерски дейности", се твърди в сигнала.

Жалбоподателят отказал офертите на Николай. После обаче разпитал за него и научил, че е завършил „Компютърни технологии" в Югозападния университет в Благоевград през 2012 г. Бил близък с местни дилъри, поддържал сайтове за сексуслуги, а работата му като управител на заведение била за „отвличане на вниманието".

Авторът на сигнала се учудил, че Николай следва „Защита на националната сигурност" в Академията на МВР в последна година. Там бил известен с това, че често парадирал с познанствата си с различни преподаватели и споделял с много хора, че си купувал изпити, без да стъпи в академията.