Спрените дейности по събиране и обезвреждане на умрели животни в шуменския екарисаж ще доведат до екологична катастрофа, предупредиха от дружеството, управляващо предприятието.

Заради дълг от над два млн. лева, неразплатен от Националната ветеринарно-медицинска служба от началото на 2010 година, вторият екарисаж в страната спря да извършва държавно делегирани дейности.

800 хиляди от дължимата сума е трябвало да бъдат платени още в средата на октомври. С тези средства предприятието може да продължи да работи до края на годината.

Парите трябва да бъдат преведени от Министерство на финансите.

Докато това се случи, труповете на умрели животни ще бъдат транспортирани и обезвреждани във варненския екарисаж, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

Това е непосилно, предупредиха от предприятието в Шумен и обясниха, че капацитетът на варненския екарисаж е ограничен, а доставките само в Шумен възлизат на около 500 тона месечно.

В България има само два екарисажа, а от вчера работи само един.

Ръководството на шуменския екарисаж ще изчака обещаните от министър Найденов средства още няколко дни, а след това ще сигнализира Брюксел за проблема.