От Испания до България, руската мафия изглежда не само добре позиционирана, но е и заподозряна във връзки с членове на руското държавно управление. Тази тревога се изразява в поверителни американски грами, разкрити от Уикилийкс и публикувани в днешния брой на вестник "Монд", съобщава Дойче веле.

Вестникът припомня за грамата на посолството на САЩ в София от 7 юли 2005 година относно организираната престъпност в България.

"Русия продължава да упражнява значително влияние върху българската икономика чрез внос на енегроносители, включително суров петрол и ядрено гориво", пише в грамата.

Американското посолство споменава за дейностите в България на руска петролна компания, за която по онова време се смятало, че "има силни връзки с руските разузнавателни служби и организираната престъпност.

Испанският прокурор Хосе Гринда Гонсалес споменава възможни съществуващи връзки между някои от мафиотите в Испания и високопоставени руски официални представители.

Той поставя "неполучилия отговор въпрос за обхвата на замесеността на руския премиер Владимир Путин в руската мафия", сочи американски поверителен дипломатически доклад.
Американските дипломати обаче не установяват връзка между руските управленски върхове и мафията.

Припомняме, на  29 ноември Уикилийкс хвърли бомба, предизвиквайки дипломатически 11 септември, разкривайки нови 250 хиляди секретни американски документи на Държавния департамент на САЩ, които застрашат човешки живот.

Джулиан Асанж заяви, че тези документи касаят всички най-сериозни проблеми в света - "от убийствата в Източен Тимор до поведението на най-големите американски банки".

Вчера основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж бе арестуван във Великобритания, след като сам се е предал.

Асандж е издирван по обвинение в изнасилване. През ноември съдът в Стокхолм одобри искане прокуратурата за задържането на 39-годишния австралиец, който е обвинен в Швеция за изнасилване и сексуален тормоз, а на 20 ноември шведската прокуратура поиска от Интерпол да го обяви за международно издирване.