Изпълнителна агенция “Морска администрация” ще извърши проверка на сигнала за замърсяване на Черно море, регистрирано на около 30 км. от българския бряг.

Това каза директорът на дирекция "Информационно обслужване на корабоплаването, търсене и спасяване” Златко Кузманов, цитиран от Радио Варна.

Той допълни, че не разполага с повече информация.

По думите му, при проверка на сигнали от сателитни снимки едва 15-20% от случаите на замърсяване с нефт се оказват действителни.

Заради температурните аномалии се получава нееднородност на водата, което често пъти се смята за нефтено петно, а то е природно явление, обясни специалистът.

Кузманов каза още, че мониторинг се извършва на 4-5 дни, а не всеки ден, но най-сигурният начин да се провери дадена информация е чрез кораби да се вземат проби на място.

Припомняме, специалистите от портала за космически мониторинг BlackSea-online.com отново са регистрирали замърсяване във водите на Черно море, близо до българския бряг.
Въз основа на сателитни снимки на акваторията на Черно море от 16 юни експертите са установили изтичане, образувало петна по повърхността. Уточнява се още, че в района на замърсяването се вижда плавателен съд.