Протест от 10 души поиска от ръководството на "Софиямед" да се солидаризира с акушерката Емилия Ковачева, която на 18 април 2015 преби бебе на 4 дни и също да поеме вина заедно с нея.

В днешния ден пред лечебното заведение се очакваха два паралелни протеста - единият организиран от "Протестна мрежа" срещу ръководството на "Софиямед", а другият - в подкрепа на лекарите от болницата.

По-рано днес от Софиямед разпространиха писмо, в което се отказаха от своя протест и обявиха случващото се в последните дни за буквална атака срещу тяхната болница.

Така в късния следобед едва 10 души се обединиха пред болничната сграда с искания за наказания и на самото ръководство. Според Теодор Михайлов - един от организаторите, на Софиямед трябва да се отнеме лиценза за неонатология.

Според него и съмишлениците му на всеки трудещ се човек се е случвало да поема смени извън нормата и да работи по много часове, когато има ангажименти. Това обаче не е оправдание за брутална агресия срещу беззащитно дете смятат протестиращите.

Те издигнаха плакати с надпис: "Съучастници" и ги залепиха на оградата на болницата.
По думите им проверките на агенция "Медицински одит" и на трудовата инспекция няма да дадат никакви резултати и никой, освен акушерката, няма да получи реални наказания. Именно това според демонстрантите трябва да се промени.

Междувременно от здравното министерство съобщиха, че министър Москов е разпоредил в Софиямед да бъде извършена и незабавна проверка от страна на Столична регионална здравна инспекция.

Това е на базата на получения окончателен доклад от проверката на Изпълнителна агенция „Медицински одит" в болницата.

Проверката на СРЗИ трябва да установи дали отделението по Неонатология на лечебното заведение отговаря на второ ниво на компетентност съгласно медицинския стандарт по неонатология, утвърден с Наредба №13 от 23 юли 2014 г.
При констатиране на несъответствия министърът ще понижи нивото на компетентност на отделението.

На база окончателния доклад от проверката на ИАМО на болницата ще бъдат наложени всички предвидени в закона санкции и глоби, уверяват от МЗ.