Глоба от по 25 000 лв. е наложила КЗП на „Енерго-Про Продажби"АД и „Енерго-Про Мрежи"АД. Те са заради неотстранени от Общите условия в договорите на компаниите неравноправни клаузи, които са били оспорени пред съда в колективни искове. Магистратите определили клаузите за нищожни, но въпреки това те не отпаднали от договорите. Това става ясно от съобщение, поместено на сайта на КЗП.

Комисия за защита на потребителите /КЗП/ е извършила анализ на Общите условия на договорите за пренос на ел. енергия през електроразпределителните мрежи на „Е.ОН България Мрежи"АД и на Общите условия на договорите за продажба на електрическа енергия на потребители, клиенти  на „Е.ОН България Продажби"АД, при който е установено наличието на неравноправни клаузи в горепосочените Общи условия.

В съответствие със законоустановената процедура КЗП е изпратила препоръки до дружествата за отстраняване на неравноправните клаузи. В депозираните в КЗП становища ЕРП-тата не са се съобразили с препоръките, дадени им от Комисията.

С цел защита на потребителските интереси и във връзка със становищата на дружествата КЗП е завела колективни искове за прогласяване нищожността на констатираните неравноправни клаузи. Следва да се има предвид, че и с окончателните решения на последна инстанция се потвърди становището на КЗП.

С разпореждане на Варненския окръжен съд на „Енерго-Про Мрежи"АД и „Енерго-Про Продажби"АД е наложена глоба в размер на 25 000 лв., което идва след искане от страна на КЗП тези санкции да бъдат наложени.

Комисията за защита на потребителите е изпратила писмо до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), в което се обръща с молба към регулатора да предостави информация в случай, че установи нарушения при проверките, които осъществява по компетентност съгласно Закона за енергетиката, с цел предприемане на последващи действия по прилагане Закона за защита на потребителите.