След края на консултациите в президентството за обединяване около дата, на която да бъде свикано новото Народно събрание, се оказа, че повечето парламентарно представни партии са недоволни от взетото решение това да се случи на 27-ми октомври.

От ББЦ обявиха, че са поискали от държавния глава това да се случи в промеждутъка между 22-ри и 24-ти октомври, а при необходимост, останалите консултации можело да се провеждат и при вече действащо НС.

Червеният лидер Михаил Миков отстоя същата позиция с искане за датата 22-ри. Според него това е добра дата, защото консултациите между партиите вече показвали посоката на мнозинството.
По думите му вече се вижда, че е невъзможно мнозинство на ГЕРБ с БСП поради идейни различия, а партията на Борисов отрича и мнозинство с ДПС. Съответно Миков вижда създване на мнозинство с останалите партии, тоест дясно-националистически формат.

Водачът на социалистите сподели, че според него е много важно парламентът да се учреди по-скоро, защото е парадоксално да се говори за спешна нужда от редица реформи, а да няма Народно събрание, което да ги извърши. Той не се съгласи с мотива на президента за по-далечна дата с цел повече време за консултации.

"Консултациите си вървят, чувам че политици ходят и до Банкя да се консултират", отбеляза червеният лидер.

Според него трябва да се върви към действие, защото иначе няма да остане време за изготвяне на Закона за бюджет 2015, чиито краен срок е 20-ти октомври - 1-ви ноември.
По преценка на социалист номер 1 е важно новосформираният кабинет да носи отговорността за евентуална актуализация на бюджет 2014 и за бюджета за догодина.

Стана ясно, че БСП е настояла пред Плевнелиев за пълната информация относно действителното изпълнение на тазгодишния бюджет към момента.

Подобна визия има и АБВ. Румен Петков сподели, че актуализацията не може да се внася от служебно правителство, тъй като това не е негова работа. Той е поискал от Плевнелиев да се направи оценка на служебния кабинет заради немотивирани и погрешни кадрови смени и заемане на позиции по стратегически теми за страната, които не са били работа на служебен кабинет.

Запитан дали държавния глава се е съгласил с това искане, Петков уточни, че той "кимал с глава убедително".

Стана ясно, че АБВ също са искали правителството да се свика на 22-ри като за тях всяко забавяне след тази дата не е с разумна аргументация. Той сподели, че е останал възмутен от отказа на Плевнелиев Народното събрание да се свика на 23-ти или 24-ти, защото тогава президентът щял да отсъства от страната.

"Важната му работа е тук", отсече Петков.