Международният ден за действие срещу промените в климата се провежда от 2005 година насам по време на ежегодните международни преговори на ООН по климатичните промени, съобщават от "Коалиция за климата - България".

Научните данни все по-ясно посочват, че разполагаме само с няколко години, за да спрем и обърнем глобалния растеж на емисиите на парникови газове, за да предотвратим катастрофичната дестабилизация на глобалния климат.

Тъй като най-бедните развиващи се държави ще страдат най-много и най-скоро от климатичните промени, докато богатите държави причиняват най-много парникови газове, носят най-голямата отговорност за последствията от това и разполагат с най-големите възможности да действат по въпроса, климатичните промени се превърнаха в най-големият проблем на световна справедливост на нашето време.

Преговорите в Копенхаген ясно показаха провала на управляващите по света по отношение на действието срещу кризата и необходимостта хората по целия свят да настояват заедно и съвместно за незабавни, радикални и справедливи действия, координирани на международно ниво.

Когато правителствата се съберат отново, за да повдигнат същия въпрос още веднъж в Канкун, Мексико, необходимо е по възможно най-мощния начин да изразяваме световната воля за действие по климата и за справедливост към безбройните уязвими хора по света, които без него ще станат жертви на климатичните промени, заявяват еколозите.

Миналата година, по време на климатичните преговори на ООН в Копенхаген, се проведоха хиляди протести в почти всяка държава в света, като в самия Копенхаген участваха над 100 000 демонстранти, както и 100 000 протестиращи в Австралия, 50 000 в Англия и т.н.

За днес са предвидени:

От18:00 до 19:30 ч. Акция „Fair Climate Deal” - шоу с огън, шоу с кукли, уличен театър и др. пред Народния театър “Иван Вазов”, София

От 20:00 ч.:
“Fair Climate Deal Party” в клуб “Хамбара”.