В 17,10 часа в петък - 22 февруари, в парламента ще бъде гласувано искането за вот на недоверие към кабинета.

Това стана, след като днешните дебати продължиха повече от осем часа, а по правилник гласуването се провежда не по-рано от 24 часа след края на дебатите. 

В 9.00 часа в присъствието на членовете на кабинета, начело с премиера Станишев и вицепремиерите Даниел Вълчев и Емел Етем, започнаха дебатите по четвъртия вот на недоверие към кабинета.

Припомняме, опозицията внесе искането за вота, като мотивите й са свързани с корупцията.

В началото на заседанието Яне Янев от ОДС поиска времето за изказвания на отделните парламентарни групи да бъде по паритетен признак, а не според броя на депутатите.

Председателят на НС Георги Пирински контрира, че Янев го кара по този начин да наруши парламентарния правилник.
Опозицията има толкова време, колкото са й отредили избирателите, посочи Пирински.

Според правилника: ПГ на КБ разполага с 60 минути за изказвания, на НДСВ - 33 минути, ДПС - 32 минути, БНД - 24 минути, ОДС и ДСБ - по 23 минути, БНС - 21 минути, "Атака" - 20 минути и независимите народни представители - общо 15 минути.

Силите в парламента
3-те управляващи партии - 151 депутати
Останалите + независимите - 89 депутати
За да мине вотът, за него трябва да гласуват 121 депутати

Депутатът от ДСБ Веселин Методиев представи от името на опозицията мотивите за вота.

Кабинетът на тройната коалиция трябва да си отиде, защото неговата корумпираност нанася тежки вреди на българските граждани и уронва авторитета на България като член на ЕС, категорични са депутатите от опозицията.

Според тях правителството създава условия за корупционни практики във всички сфери, което нанася вреди на българите и бизнес средата.

Правителството внася, а управляващото мнозинство приема закони, с които създава корупционна среда и толерира корупционни практики във всички обществени сфери, се казва в мотивите на вота.

Веселин Методиев заяви, че Брюксел е наказал българите заради корумпираното и нескопосаната правителство и изтъкна, че вотът на недоверие търси политическа отговорност от управляващите от БСП, ДПС и НДСВ заради нанесените щети на цялото общество и опетняване името на България.

Лидерът на ДСБ Иван Костов заяви в изказването си от трибуната, че го е озаглавил "Тройната корупция - начин на управление".
Костов подчерта, че на България заради корупцията са наложени санкции, от които страната търпи реални щети, докато при управлението на ОДС срещу страната ни никога не са предприемани подобни мерки.

Часове наред дебатът вървеше по очакваната схема - опозицията обвинява (в интерес на истината не особено активно), от трите управляващи парламентарни групи - спокойни за изхода от вота, отбиваха атаките.

Особено активно се включиха министрите от кабинета, повечето от които взеха думата и подробно - с много цифри и данни, доказваха несъстоятелността на този вот.

Скуката в пленарна зала поразсея войнстващият патос на Павел Шопов, 30-минутната ирония на министър Димитров, диалогът Костов-Червеняков, премиерът Станишев, "подредил" бъдещ кабинет на опозицията.

Оживление предизвика и въпросът на лидера на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков - митингът пред парламента се е събрал заради вота, или вотът е организиран, за да може да се събере митинг.