Радикални ислямисти (салафити) в Германия активно вербуват новопристигнали имигранти от Близкия изток.
Това разкри шефът на Федералната служба за защита на конституцията (германското контраразузнаване) Ханс-Георг Маасен, цитиран от германски медии.

"Ние виждаме, че салафити, представяйки се за хуманитарни работници и доброволци, установяват контакти с бежанците и ги канят в специални джамии, за да ги вербуват за свои цели", посочва Маасен.

Според него много от новодошлите бежанци са сунити и местните салафисти гледат на това като почва за реализирането на замислите си.

Сега в Германия живеят между 3,8 и 4,3 милиона мюсюлмани - около 5 на сто от общия брой на населението. Около 65 на сто от тях са мюсюлмани сунити, 7% - шиити, 13% - алавити (привърженици на толерантното течение в исляма, които са за свободата на вероизповеданието и равноправие на жените). Салафитите са привърженици на крайно консервативното тълкуване на исляма.

По оценките на германското контраразузнаване само в Северен Рейн-Вестфалия сега има около 2100 салафити. Общо в Германия те са около 6 хиляди. Местните специални служби се отнасят към тях с повишено внимание.