Почти сигурен балотаж на президентските избори между Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин прогнозират социолозите от Центъра за анализи и маркетинг на пресконференция в БТА.

Според прогнози на социолозите Плевнелиев ще победи убедително на втори тур.

Ако на втори тур на президентските избори се класират Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин, 44% от избирателите ще подкрепят кандидата на ГЕРБ, а 20 % ще подкрепят Калфин.

Подкрепата за кандидата на БСП обаче вероятно ще бъде по-висока с около 8-9%, които ще се влеят от гласовете на ДПС на втори тур. Тяхната подкрепа обаче не би била достатъчна, за да стопи напълно разликата и да изведе Калфин на първо място.

Ако на балотаж отидат Плевнелиев и Кунева, 41,8 % ще гласуват за Плевнелиев, а 20,2 % за Кунева. 21, 2% не биха гласували.

Според проучването, 33,8 % от избирателите биха гласували за кандидат-президентската двойка на ГЕРБ Росен Плевнелиев – Маргарита Попова на предстоящите избори.

17,9 % биха гласували за кандидат-президентската двойка на БСП - Йвайло Калфин и Стефан Данаилов. 9,7 % биха подкрепили Меглена Кунева и Любомир Христов.

3 % от избирателите ще подкрепят кандидат-президентската двойка на „Атака” – Волен Сидеров и Павел Шопов, сочи изследването.

2,5 % биха гласували за кандидатите на Синята коалиция, 1,4 % за кандидатите на ВМРО-БНД, 0,5 % за РЗС. Останалите кандидат-президентските двойки получават под 1% всяка.

Ако парламентарните избори бяха днес, експертите предвиждат самостоятелно мнозинство на ГЕРБ в НС. ГЕРБ може да спечели около 33% от гласовете на избирателите.

Президентските избори не са променили особено налгасите на хората по отношение на парламентарните избори и традиционно резултатите са стабилни за ГЕРБ, Коалиция за България, и ДПС.

Около 52 % от избирателите са решили със сигурност да гласуват на предстоящите избори за държавен глава, сочат данните от последното национално представително изследване за електоралните нагласи към предстоящите президентски избори, представени от Юлий Павлов.

Проучването е проведено в периода 30 септември – 9 октомври 2011 г. сред 1024 пълнолетни граждани на България чрез преки стандартизирани интервюта по домовете.

Според данните 22,6 % от избирателите ще гласуват, но все още не са решили за кого. 11,9 % се колебаят дали да гласуват. 12,5 % няма да гласуват, а 1,3 % от анкетираните не са отговорили на въпроса.

“На първи тур на изборите може да се очаква активност от 55-60%”, коментира Юлий Павлов, но посочи, че това е недостатъчно за да се избегне първи тур.

Според данните от изследването, най-популярен политик в България все още е еврокомисарят Кристалина Георгиева. Второ място си разделят Бойко Борисов и Росен Плевнелиев. Четвъртото място е за Цветан Цветанов, следвани от Йорданка Фандъкова. Едва на шесто място са Стефан Данаилов и Меглена Кунева, който са с приблизително равен рейтинг и процент на доверие.

20,2% от избирателите очакват изборите да протекат честно и демократично. 48,3 % от избирателите очакват да има нарушения в някои региони по време на изборите, но нарушенията според тях няма да променят изборния резултат.

Според 20,8 % от гласоподавателите на изборите ще има големи нарушения, които ще имат влияние върху резултатите. 10, 7 % от запитаните не са отговорили на въпроса.

По-голямата част от анкетираните – 85,9 %, не се притесняват, че върху тях може да се упражни репресия заради политическите им възгледи.

Единствените репресии, за които се притеснява малък процент от гражданите е на местно равнище и идва от местни влиятелни бизнесмени, работодатели или структури на най-влиятелната партия.

33,8 % от запитаните споделят, че са притеснени от ситуацията в Катуница. 38 % от анкетираните са отговорили, че ситуацията в Катуница по-скоро ги тревожи, а 14,8 % - че по-скоро не се притесняват.

10,5 % от запитаните са отговорили, че нямат изобщо притеснения. 35,4 % от анкетираните определят конфликта в Катуница като гражданско недоволство срещу действията на Кирил Рашков, без етнически конфликт. 43 % смятат, че недоволството е преминало в етнически конфликт. 15,1 % определят конфликта в Катуница като етнически, между роми и българи.

60,6 % от анкетираните обаче смятат, че правителството разполага с достатъчен ресурс, за да гарантира мира и спокойствието в страната. Едва според 28,1 % правителството по-скоро не разполага с такъв ресурс. Според данните от анкетата 82,4 % от избирателите твърдо заявяват, че не биха гласували срещу парично възнаграждение.

Едва 5,2 % посочват, че ще гласуват срещу пари, ако възнаграждението е не по-малко от 500 лв., 1,6 % биха се съгласили при поне 50 лв. 4,5% е процентът на хората, за които социолозите предвиждат, че действително са готови да продадат гласовете си, което според тях е твърде малък процент, за да окаже сериозно влияние на национално ниво.

За сметка на това обаче, Юлий Павлов коментира, че този процент е притеснителен особено за някои малки общини, в които изборите се решават от няколко гласа.

Равни са шансовете в София да се стигне до балотаж, коментира още Павлов. По думите му, Йорданка Фандъкова има достатъчна подкрепа, за да спечели още на първи тур. Има вероятност обаче и втори тур за кметските избори в столицата, като на тях кандидатът на ГЕРБ ще трябва да се изправи срещу Георги Кадиев.

От изследването става ясно още, че е отрицателен рейтингът на парламента. Едва 21,7 % имат доверие към парламента, а недоверието към институцията е 71,1 %. Положителен рейтинг от 3 % има Българската православна църква. С лек отрицателен рейтинг са армията и полицията, като доверието към тях е около 40 %. 35,6 % е доверието към правителството.

Следва президентската институция с доверие от 33,8 %, местната власт – 32 %, парламент – 21,7 %, съд – 20,4%, прокуратура – 19,4 %.