"Включи се и ти" е най-новата кампания, която стартира седмици преди референдума на 27 януари за бъдещето на втората ни АЕЦ. Инициативата е на Сдружение "Русофили" и няма за цел да влияе на избора „ЗА" или „ПРОТИВ" поставения въпрос „Да се развива ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена централа?".

С тази кампания ние само подсещаме хората, че имат възможност да излязат и да гласуват, обясни по време на пресконференция в БТА Иво Атанасов, говорител на НД „Русофили".

Според него, от изключително значение е на този референдум да се постигне масово участие, както е в нормалните страни.
Важно е този пръв референдум да не остане последен и затова трябва да има голяма активност, добави още Атанасов.

Призивът към гражданите да отидат и да гласуват ще бъде направен не само с помощта на билбордове, плакати, листовки, видеоклипове по над 40 регионални телевизии, но и чрез големи концерти в Шумен, Бургас, Пловдив, Видин и София. Освен развлекателна и забавна част на тези концерти се предвижда да има и дискусия, на която да се "бистрят" въпроси по темата.

20 години в различни програми ни се говори как България трябва да стане Швейцария на Балканите. Това не е референдум за цената на доматите или за размера на наемите. Това е допитване за съдбата на един подотрасъл и затова всички трябва да вземем отношение, заяви от своя страна и председателят на Сдружението Николай Малинов.

Той не скри притеснението си, че "в момента определени хора се опитват да наложат един манталитет от преди 1980 година, като призовават хората да не участват."
Недопустимо е да не се участва в референдума, така както е недопустимо да не участваш в първия митинг през 1989 година, подчерта още Малинов.

Проф. Андрей Пантев изтъкна, че това решение засяга съдбата на няколко поколения.
Ние не агитираме, а молим да се гласува при вземането на това съдбовно решение, заяви той и добави, че в тази проява няма капка агресивна агитация, наперено дръвчене, закачки, шегички и упражнения в словестност, каквито употребяват другите опоненти.

По думите му, не е чак толкова важно колко евтино или скъпо ще купуваме ток, а това ще запази ли България едно от престижните си приоритетни постижения и достояния.
Хубаво е България да има, да бъде поне в това отношение. Ако не можем да правим Сони, Тошиба и Мерцедес, можем поне да продължим нещо, което някога сме започнали и безумно, почти самоубийствено сме спрели, заключи проф. Пантев.