Преговорите за съставяне на ново ирландско правителство, започнали в края на февруари, приключиха успешно, съобщи "Ройтерс".

В състава на бъдещия кабинет очаквано ще участват двете най-силни в момента партии- "Фине гаел" и лейбъристите.

Съобщението бе направено от Енда Кени, лидер на „Фине Гаел" и бъдещ премиер, който призна, че все още са останали подробностиза доуточняване с коалиционния партньор и предстоят преговори и днес.

Агенцията отбелязва, че още в предизборните платформи на двете партии се забелязват съществени различния по отношение на данъчната политика и бюджетния дефицит.

На 9 март парламентът ще гласува навия кабинет.

Припомняме, "Фине гаел" спечели 75 депутатски места от общо 166 - почти достатъчно, за да управлява сама.

Лейбъристите останаха на второ място във вота.

Бившите управляващи "Фиана Фейл" загубиха 34 депутатски места, като извън парламента останаха вицепремиерът Мери Коулин и министъра на туризма Мери Ханафин. Зелената партия, коалиционен партньор на „Фиана Фейл" практически изчезна от политическата карта след вота.

Шефът на предизборния щаб на „Фине Гаел" Фил Хоган анонсира предстоящите разговори с други политици и политически сили, като подчерта, че „са осъзнали, че трябва да бъдат взети някои важни за страната решениявъв връзка с ЕС".

Очаква се една от целите на обединението да бъде облекчаване на условията около взетия от Ирландия кредит в размер на 85 млрд. евро.

Той беше отпуснат основно с цел да спаси авоарите на лица и фирми, които се намират в изпадналите в криза ирландски банки и стана една от главните причини за изборното поражение на „Фиана Фейл".