Екип от студенти по инженерни технологии и индустриален дизайн към Университета в Хюстън, САЩ, изобретиха джаджа, която може да превежда от и на езика на глухонемите. Устройството се нарича MyVoice и разпознава жестовете, които се използват в американския език на глухонемите, превеждайки ги под формата на реч и обратно, съобщава бългаският технологичен портал kaldata.com.

Преносимото устройство съдържа микрофон, говорител, озвучителен пулт, видео камера и монитор. MyVoice се поставя на някаква повърхност, така че човекът, използващ езика на глухонемите, да е в обсега на камерата му. Камерата разпознава жестовете, които човека използва, а микропроцесорът в джаджата разпознава индивидуалните звукове и след това ги "казва" през говорителя. 

И обратно, джаджата може да "чуе" реч и след това да преведе тази реч под формата на изображения, показващи различни жестове с ръце, които се излъчват на монитора. По този начин, MyVoice обещава да улесни комуникацията между хора, които чуват и такива, които не чуват. Това е един от първите продукти, които осигуряват подобен двустранен превод. Една джаджа на име AcceleGlove, например, прави същото, но само от езика на глухонемите в реч.

Разбира се, на този етап MyVoice борави само с най-прости фрази от типа на "Поздравления" или "Браво". Дори и това обаче е постижение като се има предвид, че за да идентифицира правилната фраза устройството трябва бързо да разгледа между 200 и 300 изображения. Студентите, които получиха първа награда за проекта си, се надяват, че един ден ще го превърнат в реален продукт.