Унгария официално предаде на Полша ротационното председателство на ЕС.

Това стана на церемония във Варшава в присъствието на премиерите на двете страни - на Полша Доналд Туск и на Унгария Виктор Орбан. Орбан връчи на Туск щафетната палка на председателството, флаг на ЕС и бъчва с прочутото токайско вино, за да "пият за успеха на председателството".

Поемаме това председателство в труден период. Финансовата криза в еврозоната продължава и най-ярката й илюстрация е Гърция. Събитията в Северна Африка и Близкия изток също поставят проблеми и предизвикателства", посочва полският министър Доналд Туск.

"Най-важно днес е да върнем доверието в Европа, да възстановим общия език и вярата в европейската политика", изтъква той.

Унгарските съседи бяха начело на ЕС в много сложен за Европа период, заяви Туск.

Той похвали Унгария, че е свършила много работа за шестте месеца, през които беше ротационен председател, като припомни приключването на преговорите за присъединяване на Хърватия към ЕС. Полша поема ротационното председателство на съюза за шест месеца до 31 декември.

Със своите 38 милиона население Полша е най-голямата държава от бившия комунистически блок. Тя стана част от ЕС през 2004 г.
В международен план освен гръцката криза Полша в качеството си на председател на ЕС ще следи и политическите промени в арабския свят, и имиграционния натиск върху Шенгенската зона.

По време на шестмесечното председателство, което Полша поема от Унгария, се очаква Хърватска да подпише споразумение за присъединяване към ЕС. Освен това Полша се надява ЕС да подпише споразумение за асоцииране с Украйна, което ще позволи да се разшири икономическото сътрудничество като компонент от по-широката програма за развитие на демокрацията по източните граници на ЕС.

Еколозите се притесняват, че Полша, която силно зависи от богатите си находища на каменни въглища, няма да действа достатъчно активно по "зеления дневен ред" и вече активизираха лобистките си действия във Варшава.