Шествалентната ваксина за българските бебета, която е в процес на доставка у нас, се казва Хексацима. Тя ще бъде във форма на флакон, обяви пред БГНЕС Антон Господинов, завеждащ отдел „Обществени поръчки" към Министерство на здравеопазването.

В кратката характеристика на продукта в интернет пише, че лекарственият продукт подлежи на допълнително наблюдение. Уточнява се, че това ще позволи бързото установяване на нова информация относно безопасността. Характеристиката е придружена със знак - черен триъгълник надолу, което означава интензивно наблюдение.

Европейската агенция по лекарствата уточнява на сайта си, че допълнителен статут мониторинг винаги се прилага по отношение на лекарствата, ако: лекарството съдържа нова активна субстанция, разрешена в ЕС след 1 януари 2011; ако е биологичен лекарствен продукт, като ваксина или лекарство, получен от плазма (кръв), разрешен в ЕС след 1 януари 2011; ако е било дадено условно одобрение (когато от компанията, която продава лекарството трябва да се предоставя повече информация за него) или одобрен при извънредни обстоятелства (където има конкретни причини, поради които дружеството не може да предостави пълен набор от данни).

На допълнителен мониторинг медикаментите се подлагат и ако на компанията, която продава лекарството, е необходимо извършване на допълнителни проучвания, например, да се предоставят повече данни за продължителна употреба на лекарството или на рядък страничен ефект, наблюдавани по време на клиничните изпитвания. Други лекарства също могат да бъдат поставени под допълнително наблюдение, въз основа на становище на Комитета на Агенцията за лекарствена безопасност за оценка на риска (PRAC).

При около 5000 кърмачета са правени клиничните проучвания, а степента на серопротекция е установена при 123 на 1270 лица от проучването, за различните схеми на ваксинация. В кратката характеристика на продукта може да се види също, че като нежелана реакция е посочена анафилактична реакция (тежка алергична реакция, която може да доведе до смърт).

Сумата на обществената поръчка е на стойност 4 326 300 лв. без ДДС. Критериите за възлагане на обществената поръчка са: най-ниска цена. Обикновено здравните власти у нас се оправдават със Световната здравна организация и Европейска комисия за решенията си, но нито едната, нито другата задължават отделните държави да водят определена политика за ваксинациите, а предоставят решението на самите тях.