Инспектор ще следи работата на разузнавачите ни.
Това реши парламентарната комисия за контрол върху спецслужбите с гласуване на второ четене на текстове от Закона за Държавна агенция "Разузнаване", предложен от Цветан Цветанов и група народни представители.

За осъществяване на контролни функции при провеждане на държавната политика в Агенцията и с цел предотвратяване и разкриване на закононарушения, както и за повишаване на качеството и ефективността на изпълнението на възложените функции и дейности министър-председателят по предложение на председателя на Агенцията назначава инспектор.

Реформаторът Атанас Атанасов поиска инспекторът да не се предлага от шефа на разузнавачите, за да се избегнели скандали, както в последните години.
5 милиона лева оперативни пари бяха откраднати, изтъкна той, визирайки скандала с генерал Кирчо Киров, който стана клиент на държавното обвинение и получи вече тежка присъда на първа инстанция.

Подборът на инспектора ще стане от министър-председателя, обясни председателят на НРС Драгомир Димитров. Директорът може да предложи 10 кандидати и нито един да не бъде избран, подчерта той.

Според Димитров инспекторът трябва да се ползва с доверието на премиера. Той ще е на пряко подчинение на председателя на Агенцията

За инспектор може да бъде назначаван служител, който има висше образование и стаж не по-малко от 5 години в Агенцията. Инспекторът извършва контролни и други проверки по указание на председателя на Агенцията или по свой почин по отношение на спазването на нормативните актове и заповедите на председателя на Агенцията, спазването на вътрешния ред и дисциплина, както и предотвратяването и разкриването на конфликт на интереси по смисъла на Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси.

Инспекторът ще следи и за спазването на Етичния кодекс за поведение на служителите, управлението и разпореждането с материални средства, условията и реда за извършването на особени финансови разходи, условията на труд и др.
Инспекторът проучва предложенията, сигналите, жалбите, молбите, подадени от физически или юридически лица до председателя на Агенцията, и изготвя отговори по тях.

Ако досега имаше такъв инспектор, сега генерал Кирчо Киров нямаше да е с присъда, каза и Методи Андреев в полза на новата длъжност в разузнаването и намесвайки името на бившия шеф на разузнаването.

Шегите и закачките със службите не спряха до тук.
Атанас Атанасов веднага си „хареса" поста на инспектор. Изтъкна, че имал 5 години стаж и ако след това щели да го пратят за консул в Солун, щял да се съгласи да стане инспектор. Така реформаторът „захапа" бившият шеф на ДАНС Владимир Писанчев, който става консул в Солун заради бежанския поток, както днес обясни външният министър Даниел Митов.

Иначе депутатите поспориха дали не се дават твърде много задачи на инспектора и няма ли разузнаването да се превърне в детска градина и дали няма агентите да се топят пред инспектора кой какво прави.