„Предлагаме възможност хората да притежават лично оръжие, да се отбраняват с ловното си оръжие, за да може някой като влезе в имота им - те да се защитават."

Това заяви в сутрешния блок на БиТиВи зам.-председателят на ВМРО и общински съветник Ангел Джамбазки по темата за неизбежната отбрана.

Според Джамбазки са нужни оръжия на обикновените хора, защото престъпниците така или иначе си имат такива. След като има един полицай на десет села, хората трябва да има с какво да се отбранява, категоричен е общинският съветник.

Огромна, тежка, скотска, битова престъпност вилнее в малките градчета, възмути се още той. По думите му в селата крадците са предимно цигани, а в градовете - наркомани. Войводата не е съгласен и с правната норма да се отвръща на нападението с идентично оръжие: „Аз ако имам нож, а той е с флекс, флекс ли да му търся?"

Джамбазки е на мнение, че на възрастните хора по селата задължително трябва да им се даде възможност да се защитават с ловните си оръжия, но това е трудно, тъй като режимът за притежаване на лично оръжие в момента е много затегнат.

„Ще си позволя предложение", продължи той. „Призовете хората, които подкрепят освобождаване на художника Опиц да напишат писмо до президента, защото той има право да помилва. Но писма, а не чрез Фейсбук."

Припомняме, Опиц бе осъден на 10 години затвор от градските съдии, заради това, че на 5 февруари 2007 година е прострелял смъртоносно Мариан Янчев, който заедно с негов приятел редовно обирали художника и негови съседи.

В последствие присъдата беше намалена с 3 години от Софийски апелативен съд. Сега, след 5 години съдебна сага за художника и неговите близки, върховните магистрати излязоха с окончателна присъда - 5 години затвор. Присъдата трябва да бъде изтърпяна в затворническо общежитие от открит тип при общ режим.

По отношения на така нашумелия проблем за Синята зона, зам.-председателят на ВМРО припомни, че протестите продължават и довечера - в 18:30 часа на площад „Славейков" в столицата.