Западните нации осъдиха наложеното от Русия и Китай вето на резолюцията за Сирия в Съвета за сигурност на ООН, осъждаща репресиите в Сирия над протестиращите срещу режима на президента Башар Асад.

САЩ нарече ветото „срамно", а според Великобритания то „разочарова сирийския народ". Франция също осъди блокирането на резолюцията в Съвета за сигурност на ООН, съобщава Би Би Си.

След неуспеха на поредната проекторезолючия, френският президент Никола Саркози заяви, че Париж води консултации с арабски и европейски страни за създаване на контактна група за Сирия, която да намери решение за кризата.

Генералният секретар Бан Ки-мун заяви в декларация, че неспособността на Съвета за сигурност да се споразумее подкопава ролята на Световната организация.

Според Русия и Китай предложеният документ е „небалансиран".
Документът бе отхвърлен само часове след като активистите обвиниха сирийските военни за убийството на 55 души в Хомс.

Сирийският национален съвет, обединяващ мнозинството от опозицията, заяви днес, че осъжда категорично ветото на Русия и Китай върху резолюцията на ООН за Сирия, което според опозицията "дава на режима разрешително да убива безнаказано", съобщава АФП.

Сирийският вестник "Тишрин" днес приветства ветото като стимул за Дамаск да продължи обещаните политически реформи, които включват нова конституция и парламентарни избори. В статията на официоза се казва, че властите ще продължат усилията си да възстановят стабилността в страната.

В Москва съжаляват, че авторите на проекта за резолюцията не са пожелали да положат допълнително усилие и да постигнат консенсус.

Междувременно стана ясно, че сирийското посолство в Канбера е опустошено от около 40 мъже, разгневени от ветото на Русия и Китай. Дипломатическите представителства на Сирия в Лондон, Берлин, Кайро и Кувейт бяха нападнати вчера, след съобщенията за над 200 цивилните жертви на сирийските сили за сигурност в град Хомс.