Националистите подеха парламентарна атака срещу американските бази. "Важно е да решим искаме ли използването на български военни бази от американската машина абсолютно безвъзмездно", попита лидерът на "Атака" Волен Сидеров от парламентарната трибуна.

Атакистите вкараха точка в дневния ред на законодателния орган за неподновяване на споразумението със САЩ за базите. "За всички бази, които САЩ ползват в различни държави, плащат наем", както изтъкна Сидеров.

Над 10 милиарда долара се плащат за подобни бази, подчерта той. "Само у нас не се плаща наем. Не се инвестира в нищо от страна на САЩ. Не се получи икономическо раздвижване за населението", обясни Сидеров.

Лидерът на "Атака" настоя решението за базите да бъде съобразено с геополитическата обстановка." В България се стоварва военна техника", предупреди националистът.

От Патриотичния фронт решиха да подкрепят предложението на "Атака". Това силно изуми Волен Сидеров, който припомни, че в парламентарната комисия по отбрана  патриотите са били против спирането на споразумението със САЩ за базите. "Кога сте искрени", попита атакистът. Заради блиц контрола дебатът бе прекратен и отложен.

Припомняме историята на разполагането на US базите у нас. На 28 април 2006 г. в София между правителствата на Република България и САЩ е подписано споразумение за сътрудничество в областта на отбраната.

По силата на подписаното споразумение, страната ни предоставя за ползване от въоръжените сили на САЩ напълно безвъзмездно четири български военни бази на наша територия, а именно полигона в Ново село - за обучение на сухопътни сили, военновъздушната база в Безмер - за транспорт на сили и техники за обучение, военновъздушната база в Граф Игнатиево - за транспорт на сили и техника и складовата база в гр. Айтос.

Споразумението е подписано от тогавашният държавен секретар на САЩ в лицето на Кондолиза Райс и външния министър на България Ивайло Калфин. От "Атака" са на мнение, че са ни наложили по един напълно тоталитарен начин разполагането на щатските военни бази, било то и за съвместно ползване с българските въоръжени сили.

"По подобие на членството на страната ни в ЕС и НАТО, тоталитарната политическа класа в България, парадираща двулично с демократичните ценности, напук на обществените нагласи, подписа този напълно неизгоден и опасен за страната ни договор със САЩ за разполагането на четири американски военни бази в България", изтъкват националистите в мотивите си за прекратяване на споразумението.

По силата на това споразумение, представяната за най-богата и мощна държава в света - САЩ, не плаща наем за ползваните от нея български военни бази вече девет години под претекста, че същите се използват съвместно между България и САЩ, аргументират се атакистите.

"Най-бедната държава в ЕС, и една от най-бедните в световен мащаб в лицето на България, не получава наем за собствеността си, което само по себе си представлява пълен абсурд", според хората на Волен Сидеров.

Атакистите са категорични, че от финансова гледна точка политическите сили ратифицирали споразумението между  България и САЩ в лицето на БСП, БЗНС - Александър Стамболийски, Партия „Рома", НДСВ, ДСБ, ВМРО, Дром, СДС, ДПС, Демократическа партия и други са ощетили България с пропуснати ползи от наеми в размер от над 2 милиарда щатски долара.

От Доклада на Департамента по отбрана на САЩ за 2014 г. става ясно, че правителството на Съединените американски щати плаща наеми за 7 519 сгради, 476 структури, 367 линейни структури и 1 317 340 декара земя разположени в стотици военни бази, разположени, както извън територията на страната, така и на територията на САЩ.

Според същият доклад през 2014 г. САЩ е плащала наем за своите военни бази в Белгия, Камбоджа, Канада, Колумбия, Дания, Египет, Германия, Гърция, Италия, Япония, Холандия, Норвегия, Сингапур, Южна Корея, Турция, ОАЕ, Великобритания и др.

Според Департамента по отбрана през 2014 г. САЩ изплаща наеми за американски военни бази дори на собствена територия в щати като Алабама, Аляска, Аризона, Калифорния, Колорадо, Кънектикът, Флорида, Джорджия, Илинойс, Индиана, Канзас, Луизиана, Мериленд, Мичиган, Минесота и редица други.

"През 2013 г. Комитета по въоръжените сили към Сената на САЩ излиза със становище, че годишните разходи на САЩ за военните и бази извън нейна територия възлизат на сумата от над 10 милиарда щатски долара годишно.  Другата огромна заблуда, която се внушава в обществото, е че благодарение на безплатната експлоатация на 4-те български военни бази, САЩ ще инвестира в инфраструктурни проекти в България, че българският бизнес ще спечели", според атакистите.

Като страна член на НАТО, страната ни по никакъв начин не е задължена да приема на своя територия чужди военни бази на САЩ или друга държава-членка на Алианса. Пример в това отношение са Чехия, Словения, Словакия, Литва, Латвия и много други държави - членки на ЕС и НАТО, които не са допуснали на своя територия щатски военни бази.

Подобни американски военни бази и военно присъствие превръщат държавата ни в притегателна цел за терористични атаки, което се потвърждава и от думите на бившият главен прокурор на САЩ Рамзи Кларк. "Представата, че подобни бази гарантират националната ни сигурност, е напълно погрешна и заблуждаваща, защото същите могат да бъдат използвани за нанасяне на военни удари срещу трети държави, превръщайки държавата ни в плацдарм и обект на ответен военен удар", смятат националистите.