Русия призова разследването на сваления самолет на "Малайзия еърлайнс" да бъде водено от „международната общност", а не от Украйна, обяви руският посланик в Малайзия, предаде Ройтерс.

Ситуацията е доста уникална, районът е във военна зона. Смятам, че международната общност трябва да бъде гъвкава относно това и да действа по начин, който е приемлив за всички", каза на пресконференция руският посланик в Малайзия Людмила Воробяева.

Още от самото начало Русия призовава за честно и пълно разследване от Международната организация за гражданска авиация, добави тя.

Организацията е част от ООН. Според нейните правила в страната, където инцидентът е станал, в този случай Украйна, трябва да се проведе разследването.

Припомняме, полет MH17 падна в Източна Украйна. Загинаха всички 298 души на борда. Тази сутрин черните кутии от самолета, които могат да дадат информация за случилото се, са предадени на малайзийските официални лица.

Призоваваме за провеждане на разследване, водено от Международната организация за гражданска авиация. Причината за това е, че бунтовниците, както ние разбираме, те не се доверяват на Киев, поясни посланикът на Русия в Малайзия, допълвайки, че Москва не е склонна да се дадат черните кутии на украинската страна.

Воробяева бе категорична, че проруските сепаратисти не са отговорни за сваления самолет, подчертавайки, че информационната война около катастрофата продължава да ескалира.

Тя обвини САЩ, че си „съчиняват" фалшива разузнавателна информация, че сепаратистите са свалили самолета.

Руският президент Владимир Путин е несправедливо „демонизиран", добави тя.

„Не смятам, че са бунтовниците. Ако погледнете обективно, те няма смисъл да правят това. Те нямат самолет, нямат противовъздушни системи", подчерта дипломатът.

В същото време около 100 души протестират пред руското посолство в Куала Лумпур. Те настояват справедливост и да се установи кой е виновен за катастрофата.

Междувременно Холандия е дала съгласието си да поеме водещата роля в разследването на обстоятелствата около катастрофата на малайзийския пътнически самолет Боинг-777, обяви холандският външен министър Франс Тимерманс по време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН, предаде ИТАР-ТАСС.