Терористичният акт в Париж повиши интереса от чуждестранните клиенти към руските антитерористични средства, заяви Валерий Варламов, предвождащ делегацията на "Рособоронекспорт" на откритото във вторник, 17 ноември, международно изложение Milipol-2015, предаде ТАСС.

Варламов заяви, че компанията е трябвало да коригира програмата на изложбата, защото мнозина участници са се отказали заради терористичния акт в Париж от 13 ноември.

Представител на компанията каза, че особено значение добиват и средствата за борба с накотрафика.

По-рано от пресслужбата на "Рособоронекспорт" заявиха, че Русия ще покаже на изложението типови проекти за комплексна защита на градовете и критически важни обекти, за които са предложени над 200 образци специализирана техника и въоръжение.

В частност, за създаването на комплекси системи за безопасност предлагат високозащитени руски IT-решения, специални стрелкови и щурмови оръжия за антитерористичните части, специални многоцелеви машини, вертолети и скоростни патрулни катери.

"Делът на антитерористичните средства в общия портфейл на компанията е 4%", съобщи Варламов.

Както по-рано съобщи съветникът на генералния директор на руската военна компания Михаил Завалий, настоящият обем на доставките на компанията е около 13 млрд. щ.д., а антитерористичните средства са около 520 щ.д.

Руската компания адаптира за чуждестранните доставки нова програма за борба с наркотиците, сообщи Варламов.

"Подписахме споразумение с беларуската фирма АИПСИН, за програма АнтиНаркотици" Тя не е скъп и е достъпва в усвояването, която се внедрява в нашите правоохранителни органи. Подготвяме я за износ", каза Варламов.

Припомняме, акционерното дружество "Рособоронекспорт", което е в състава на корпорация "Ростех", е единственият руски държавен посредник за търговия на целия спектър продукция, технологии и услуги за военно и двойно предназначение.

Дружеството е създанено с Указ на руския президент на 4 ноември 2000 година за международна дейност с военна продукция за реализиране на държавната политика в областта на военно-техническото сътрудничество на Руската федерация в чужбина. От 1 юли 2011 година "Рособоронекспорт" действа в качеството си на открито акционерно дружество.