Средно с 30% за страната е спадът на цените на недвижими имоти през 2009 г.

Това заяви председателят на Националното сдружение Недвижими имоти (НСНИ) Лъчезар Искров, цитиран от money.bg

Той определи отминаващата година като една от най-трудните за сектора. Toва е така, защото кризата най-сериозно е засегнала новото строителство и търговията с недвижима собственост.

Основното, което определя 2009 г. е, че предлагането надвишава значително търсенето, а логичното следствие е цените да вървят надолу, посочи Искров.

От септември месец започна да се налага и тенденцията за задържане спада на цените и леко увеличение в активността на пазара. Регистрира се повишение на сключените сделки между 15-20% в сравнение с предходното тримесечие, посочи той. Това, според него дава известна доза оптимизъм, че пазарът е достигнал едни определени ценови нива, които ще се задържат.

Искров е категоричен, че имотите с добро местоположение, с добри параметри и добро качество на строителство ще задържат своите цени. Дори развитието да е негативно за останалите имоти, при тях дори може да се очаква известно повишение още в началото на следващата година.

Причината е, че предлагането е в пъти по-малко от търсенето. И там броят на сделките не е много висок, но основната причина за това е липсата или отсъствието на свободни финансови средства. При намаления обем на сделките за продажба се е увеличило предлагането на имоти под наем.

Предлагането за пръв път през 2009 г. е може би 2.5-3 пъти по-високо от търсенето, обобщава председателят на НСНИ. Той допълни, че положителният ефект от кризата е, че е отстранила от пазара случайните играчи.

Искров прогнозира през първите три-четири месеца на 2010 г. допълнителен спад в жилищния сегмент между 5-10%, което обаче ще зависи в голяма степен от качеството на съответните имоти.
При очакваното активизиране на кредитната политика на банките е възможно след втората половина на годината да се усети по-значително нарастване на сделките с недвижими имоти, каза още той.

Според него това, което със сигурност няма да се случи, е да се достигнат цените отпреди кризата и то за един доста по-дълъг период от порядъка на три-четири години минимум.