Напускащият поста президент на Русия Дмитрий Медведев призова руските военни да бъдат „напълно подготвени" и „напълно въоръжени" до 2017-2018 година, за да могат да се противопоставят на САЩ по повод системата за противоракетната отбрана в Европа.

На срещата си с висши руски военни Медведев каза, че Русия „не е затворила вратата за диалог" със САЩ и НАТО, съобщи Радио Свободна Европа.

Не затваряме вратата за провеждане на конференции и разговори с нашите партньори", каза той, допълвайки, че „ние трябва да бъдем напълно подготвени до 2017-2018... за отговор".

Президентът Медведев изтъкна, че руската армия продължава превъоръжаването си с нова техника, като до 2015 година делът на новата военна техника трябва да стигне до 30% а до 2020 до 70%, дори до 100%.

За развитие на руската отбрана в следващите години ще бъдат отделени значителни средства посочи още Медведев. По думите му до 2020 година за финансиране на Националната отбрана ще бъдат отделени 2,8 % от БВП, като общата сума ще достигне до 23 трилиона рубли.

Рискът за въвличане на Русия в различни военни конфликти расте и военното министерство няма да остави това без съответна реакция, заяви по време на заседанието военният министър Анатолий Сердюков.

Той обяви, че за октомври тази година се планира приемането на въоръжение на междуконтиненталната балистична ракета „Булава", като има всички основания да се предполага, че това ще стане паралелно с приемането на въоръжение и на нейния носител атомната подводница „Юрий Дългоруки".

Главнокомандващият Военния флот Адмирал Владимир Висоцки добави, че през лятото се планират серия тестови изстрелвания на „Булава" в това число и залпово изстрелване.

Делът на съвременните ракетни комплекси в наземните стратегически ядрени сили на Русия са се увеличи с 13 % до 25 на сто. Без да съобщава подробности, военният министър изтъкна, че и на въоръжение вече е приета нова крилата ракета с въздушно базиране и с далечен обсег на действие.

Сердюков изтъкна, че Русия е готова да обясни позицията си на международната конференция за щита, която е планирана за месец май в Москва.

Готови сме да обясним позицията си на международната конференция за противоракетния щит в Москва на 3-4 май", изтъкна той.

По думите му военното министерство е започнало работа относно военен отговор срещу проекта на НАТО.

Преговорите между Русия и Запада за щита в Европа влязоха в задънена улица, след като бе отказано на Москва, предоставянето на гаранции, че проектът няма да заплаши сигурността на Русия.