Екипът да музикалния театър "Стефан Македонски" и синдикалната организация на КТ „Подкрепа" протестират пред Министерския съвет срещу назначаването на новия директор Борис Панкин.

Нашата позиция е категорична - искаме нов обективен конкурс с обективно избрана комисия, заяви главният диригент Юли Дамянов.

Той поясни, че е класирана на първо място концепция, в която няма репертоарен план на театъра.

Цялата концепция е от 5 страници и на последната 5-та страница има четири реда за репертоарния план за сезон 2009 - 2010, каза диригентът Дамянов и допълни, че там само пишело, че в театър се играят 4-ри оперети и един мюзикъл.

По регламент всеки кандидат трябва да представи концепция с подробен репертоар за първата година, което би значело всички премиерни заглавия, всичко от страни репертоар, което ще остане едва ли не месечните програми, обясни Дамянов.
Той изтъкна и че в четирите реда репертоар прозира и явен конфликт на интереси.

Припомняме, преди около десетина дни трупата на оперетата в столицата не допусна до работното му място новия директор Борис Панкин. Вчера те изпратиха протестно писмо до президента, председателя на НС, премиера, председателя на парламентарната Комисия по културата.

От тогава напрежението в музикалния театър расте и въпреки това от Министерство на културата отказаха да изпълнят исканията на артистите.