Образувано е дисциплинарно производство срещу апелативния прокурор Стойчо Ненков, който е оттеглил протеста на държавното обвинение по делото САПАРД.

Временно изпълняващият длъжността главен прокурор Бойко Найденов обяви по време на брифинг в прокуратурата, че ще настоява колегите му отново да протестират и делото да бъде разгледано на трета инстанция от Върховния касационен съд.

Найденов подчерта, че към момента е образувано само дисциплинарно производство срещу прокурор Ненков, но най-вероятно ще бъде образувано и досъдебно такова от Софийска градска прокуратура за възпрепятстване на правосъдието.

Найденов вече е разговарял с Ненков, като му е поискал обяснение за решението да оттегли протеста на прокуратурата. Прокурорът от Софийска апелативна прокуратура му е обяснил, че го е направил заради вътрешни убеждения.

По-рано днес стана ясно, че прокуратурата е оттеглила протеста си срещу оправдателната присъда по делото за пране на пари срещу Марио Николов и Людмил Стойков.

На 21 септември Софийският апелативен съд оправда бизнесмените Людмил Стойков и Марио Николов по процеса срещу тях за изпирането на 7,5 млн. евро по програма САПАРД.
В мотивите си съдия Калин Калпакчиев, който по-рано беше избран за член на ВСС, посочи, че „липсва обективна съставомерност на обвинението". По думите му в хода на въззивното следствие са събрани нови доказателства, като от значение са заключенията на допълнителната банкова експертиза, съдебно-икономическата експертиза, както и разпитите на нови свидетели.

Първоинстанционният Софийски градски съд осъди Марио Николов на 10 г. затвор и оправда Людмил Стойков. Те са подсъдими за пране на над 12, 8 млн. лева от предприсъединителната програма.

Първото дело срещу Николов и групата му - за източване на пари чрез САПАРД също е задънено, след като апелативните съдии го върнаха на прокуратурата заради допуснати грешки.

Според обвинението групата е образувана от Людмил Стойков, а е ръководена от Марио Николов и е действала в градовете София, Шумен, Карнобат, Перник, Бургас и Ямбол в периода март 2003 г. - декември 2006 г. Става въпрос за пране на над 12, 8 млн. лева от предприсъединителната програма САПАРД.