В катедралния храм "Свето Успение Богородично" във Варна се състоя поклонението пред тленните останки на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил.

От 9.00 ч. бе отслужена заупокойна света литургия, а от 11.00 ч. Негово светейшество българският патриарх Неофит и митрополити от Светия Синод ще отслужат опелото на митрополит Кирил.

След това Варненският митрополит ще бъде погребан в митрополитската алея на Старите гробища във Варна.

Днешният ден е обявен със заповед на временно изпълняващия длъжността кмет на Варна Богдан Караденчев за траурен ден на територията на община Варна, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

На погребението присъстват Негово светейшество патриарх Неофит, както и архиереите от Светия Синод: Крупнишки епископ Инокентий, викарий на Старозагорския митрополит; Деволски епископ Теодосий; Маркианополски епископ Константин; Месемврийски епископ Яков; Адрианополски епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир; Тивериополски епископ Тихон, председател на църковното настоятелство ПКСХП "Св. Александър Невски"; Стобийски епископ Наум, главен секретар на Светия Синод; Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит; Велички епископ Сионий, викарий на Видинския митрополит; Драговитийски епископ Даниил, викарий на митрополита на САЩ, Канада и Австралия; Траянополски епископ Киприан, викарий на Врачанския митрополит; Агатанокийски епископ Борис, игумен на Бачковския манастир; Константийски епископ Антоний, викарий на Западно- и Средноевропейския митрополит; Провадски епископ Игнатий, викарий на Сливенския митрополит; Браницки епископ Григорий, игумен на Троянския манастир; Главиницки епископ Йоан, (до сега) викарий на Варненския и Великопреславски митрополит; Мелнишки епископ Серафим, викарий на Неврокопския митрополит.

Президентът Росен Плевнелиев също присъства на опелото на митрополит Кирил в Катедралния храм във Варна, съобщават от правителствената пресслужба. „Дойдох да изразя своята солидарност с гражданите на Варна и с миряните на Варненска и Великопреславска епархия, с уважение към религиозните общности и към Православната църква", заяви след опелото държавният глава.

Ще запомним дядо Кирил като добър човек. Той обичаше хората, ремонтира и построи много храмове, организира социални кухни във всяка една от духовните обители в неговата епархия, грижеше се за бедните и даваше пример. Надявам се тази съпричастност, която институциите проявяват днес към Варна, да доведе до по-добро оттук нататък - до повече късмет, работа и солидарност", каза президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава припомни, че многократно е декларирал пред патриарха своята подкрепа за Българската православна църква и изрази надежда, че тя ще става все по-силна и ще заеме своята голяма роля в обществото ни.

Притеснен съм от опитите да се разделя нацията и категорично се противопоставям на тях", заяви президентът пред журналисти във Варна. „Вярвам, че трите основни стълба на нашата нация - религията, училището и семейството - могат да бъдат стабилната основа, върху която да надграждаме", каза държавният глава. Той отново напомни, че протестиращите граждани ясно заявиха и насочиха вниманието именно към ценностната система, която политиците изповядват. По това си приличат протестите през февруари и тези, на които сега сме свидетели - това са протести за ценности, каза Росен Плевнелиев.

Не вярвам в месии, а в колективните усилия на всички нас да бъдем по-добри и по-силни, да показваме ценностите си. За това и призовах политиците, но и гражданите - тези, които са за проевропейското развитие на България - да го докажат с действията си. Тези, които толерират един ултранационалист, който изгони европейските посланици от парламента в деня на създаване на правителството, да носят отговорност за действията си", призова още държавният глава.

 Светият Синод, на заседание в пълен състав, избра Врачанският митрополит Калиник за наместник на Варненската и Великопреславска епархия.

Припомняме, тялото на дядо Кирил беше открито на плажната ивица при митрополитската резиденция, находяща се в район „Траката",  във вторник. От Районната прокуратура във Варна обявиха, че причината за смъртта е удавяне, а аутопсията е показвала, че няма следи от насилствена смърт.

Митрополит Кирил (Богомил Петров Ковачев) е роден на 8 юни 1954 г. След кончината на Патриарх Максим, на 10 ноември 2012 с тайно гласуване 7 от 12 присъствали митрополити го избраха за Наместник-председател на Българската православна църква до избирането на Патриарх Неофит. От 1992 г. е член на Намаления състав на Св. Синод, а в периода 1994-2001 г. е Представител на Върховния църковен съвет.