20-тина активисти на ВМРО се събраха пред турското посолство. Патриотите поставиха отпред уголемен макет на фактура по Ангорския договор, според който Турция дължи обезщетение на България от над 10 млрд. долара са изселването на тракийските българи.

Това е част от идеята ни за свикване на национален референдум срещу членството на Турция в ЕС, обясни Ангел Джамбазки. Една фактура те пуснаха и в пощенската кутия на турското посолство.

Идеята на този акт днес е да напомним на Турция, че дължи пари на наследниците на тракийските бежанци, че има неизпълнени задължения и не се съобразява с двустранните договори, които е подписала, уточни Джамбазки.

Костадин Костадинов от ВМРО обясни от своя страната, че патриотите искат да припомнят на обществото не толкова парите, които ни дължи Турция, колкото хилядите човешки съдби.

За периода 1912-1923г. 300 хиляди българи са изселени от Одринска Тракия, а в момента Турция казва, че няма открити проблеми с България, посочи Костадинов.

Турция трябва да даде дължимото на България. Турция трябва да спазва договорите, трябва да спазва човешките права, категоричен е той.

Патриотите обаче са категорични, че южната ни съседка няма място в ЕС. Трябва да се излекуваме от комплексите си да говорим остро със съседите си, изтъкна Костадин Костадинов.

Той припомни, че Гърция не се е притеснила от затваряне на 1, 2 и 3-ти блок на АЕЦ „Козлодуй", Сърбия от своя страна не се е смутила да говори за сръбско малцинство в България.
Друг пример е Македония, която си измислила македонски език и македонската нация.

Припомняме, ВМРО събраха над 200 хиляди подписа, които са достатъчни за иницииране искане за референдум по въпроса „Турция в ЕС".