Русия е натрупала достатъчно войски по границата с Украйна, за да достигне до спорния регион Приднестровието, обяви командирът на НАТО в Европа на конференция в Брюксел, съобщава Ройтерс.

Москва е мобилизирала „много, много голям и много, много подготвен" военен контингент по източните граници с Украйна, заяви американският главнокомандващ силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав на събитие, организирано от мозъчния тръст Германски фонд "Джордж Маршал".

По думите му Русия е изсипала достатъчно войници, за да „се насочи към Приднестровието" - регион в Молдова по западната граница на Украйна.

Той добави, че руснаците действат „повече като противник, отколкото като партньор".

Брийдлав изрази загриженост от това, че Москва използва тактиката на внезапни военни учения, за да подготвя силите си за евентуално бързо навлизане в съседна държава, както стори в случая с Крим.

В същото време заместник-министърът на руската отбрана Анатолий Антонов заяви, цитиран от РИА „Новости", че военното министерство съблюдава всички международни споразумения за ограничаване количеството на войските по граничните територии с Украйна.

Целта на Путин не е Крим, а цяла Украйна, предупреди Киев
Още...

Стана ясно, че корабът „Славутич" на украинските ВМС в Севастопол вече е под руски флаг, съобщава „Криминформ". Корабът е паднал в руски ръце в събота вечерта след преговори. Не е имало борба за него. По информация на медията в Севастопол вече няма военни кораби под украински флаг.

Руското военно министерство съобщава в същото време, че 189 войскови подразделения на Въоръжените сили на Украйна, разположени на територията на Крим, са вече под държавния флаг на Русия.