От една седмица НЗОК незаконосъобразно се опитва да внесе изменения в обнародвания в Държавен вестник преди година списък от лекарства, които се плащат от здравния фонд, алармират от пресцентъра на Българския фармацевтичен съюз (БФС).

Проблемът се поражда от това, че в Закона за здравното осигуряване ред и процедура, здравната каса е определила през 2008 г. цените на лекарствата и каква част от цената се плаща от пациента и каква - от НЗОК.

Търговците на едро и аптеките са длъжни по закон да спазват цените от този списък и не могат да се отклоняват от тях, уточняват от организацията.

Същевременно, Комисията по цените към Министерски съвет от началото на 2009 г. е започнала да определя по-ниски цени на същите лекарства, които обаче важат за свободна продажба извън списъка на НЗОК, уточняват от БФС.

Така, от противоречието на списъка на НЗОК с този на Комисията по цените, едно и също лекарство от списъка на здравноосигурителната институция се продава на по-висока стойност, отколкото по цени на свободна продажба.

Стига се до парадокса, здравната каса принуждава аптеките и търговците на едро да нарушават утвърдените от самата нея правила, защото не е изменила акта си по предвидения от закона ред, смятат от фармацевтичния съюз.

По информация от НЗОК, служителите отговарят, че ще бъде „издадено указание", което със задна дата да промени цените на лекарствата от списъка на НЗОК. Това е правно невъзможно да бъде направено с акт, наречен указание и със задна дата, се уточнява в прессъобщението.

От БФС припомнят, че Управителният съвет на НЗОК е приел нови правила към НРД 2006 на 20.01.2009 г., като е имало възможност да промени и списъка с лекарства.

„Поради пропуск от страна на ръководството на здравната каса, в момента се правят предложения за поредното „указание", което да измени нормативен акт. През изминалите години НЗОК създаде практика да издава актове, които законът не предвижда, наричайки ги указания. За пореден път историята ще се повтори. Няма основание да бъдат ощетени аптеките, които спазват привилата на самата каса", се казва в прессъобщението.

Пациентите също са недоволни от това, че определените от НЗОК цени на лекарствата са по-високи от тези на лекарствата, които се продават свободно, обясняват от фармацевтичния съюз.

Според организацията създалата се ситуация е поради липсата на синхрон между списъка на НЗОК и този на Министерски Съвет, като за пореден здравната каса опитва да прехвърли вината върху аптеките и търговците на едро на лекарствени продукти, смятат то БФС, като предлагат НЗОК да измени по законовия ред списъка си с лекарства, след което да го обнародва и да изисква от аптеките и от търговците на едро да го спазват.

Преди една седмица председателят на БФС Мирослав Ненчев е сезирал по спешност за проблема ръководството на НЗОК, но здравноосигурителната институция все още не е отговорила на писмото на фармацевтичния съюз и е отказала разговор по телефон, се уточнява в прессъобщението. Затова Мирослав Ненчев е инициирал обсъждането на проблема във Висшия съвет по фармация, който е консултативен орган по въпросите на лекарствената политика към Министъра на здравеопазването. Висшия съвет по фармация е взел решение проблемът да бъде разгледан подробно на следващото заседание на 05.03.2009г.