Цено Галчев, д-р по електротехника и електроника от Мичиганския университет в САЩ, е тазгодишният носител на голямата награда „Джон Атанасов", връчвана от държавния глава.

Тази година при отличията има и два нови акцента. За първи път се връчва награда за първи стъпки в компютърните науки за младежи от 12-22 години, като грамотата отиде при Христо Стоянов, студент първа година в Stanford Univercity в САЩ.

Втората новост е наградата за проект с голям обществен принос, а отличието бе присъдено на „Pravata.bg: разкодираните закони".

В бъдеще държавите няма да са силни заради своите армии и заради това, че могат да прекрояват граници. Бъдещето не е на армиите от войници, а на компетентните млади хора.

С тези думи държавният глава Росен Плевнелиев се обърна към младите учени, връчвайки им президентските отличия „Джон Атанасов" за постижения в областта на информационните и комуникационните технологии.

Вярвам, че българските учени виждат, че много години наред президентската институция е на тяхна страна, подчерта Плевнелиев на церемонията в Гербова зала.

Днес, по думите му, софтуерната индустрия формира 1,74% от БВП, а само преди 5 години този дял бил много по-малък. 60% от продажбите на българската софтуерна индустрия са износ за най-добрите в света. Продаваме за САЩ, Западна Европа, Канада, изтъква Плевнелиев.

Преди 10 години в сектора имало 5000 работните места, а сега са 17 000. Оборотът на компаниите бил значително по-нисък, а понастоящем бележи ръст от 600%.

Бъдещето не е на газовите тръби, а на таланта, заключи Плевнелиев.

Научните интереси на д-р Галчев са в областта на микро-електромеханичните системи (МЕМS). Той създава микросистеми, които  преобразуват кинетичната енергия около тях, в електричество, което може да захранва електронни системи и схеми. Разработената технология е патентована и поставя световен рекорд за ефективност при преобразуването на нискочестотни вибрации. В момента работата на Цено Галчев е свързана с разработването на различни микросистеми за записване на електрическите сигнали в мозъка. Д-р Галчев е автор на 30 научни труда.