Ще бъде направена пълна ревизия на язовирите и документите за поддръжката им. Това съобщи икономическият министър Трайчо Трайков след заседанието на правителството.

Според него най-важното в момента е да започнат проверките и да се реши коя институция ще изпълнява принудителните мерки по предписанията им. Според министрите на регионалното развитие Лиляна Павлова и на околната среда Нона Караджова тази функция може да изпълнява „Язовири и каскади".

По мнението на икономическия министър по-големият въпрос е, след като се направят предписания, как да се изпълняват принудителните мерки. Трайков смята, че ако се реши това да бъде изпълнявано в рамките на „Язовири и каскади", тогава трябва да им се дадат съответни правомощия.

Злополучният язовир не е на министерство на отбраната още...

Той припомни за прехвърлянето на дейностите от бившото Министерството на извънредните ситуации към МВР и добави, че такива функции биха могли да имат и Гражданска защита, ДВСК и МВР. Трайков е категоричен, че ако се реши, че структурата трябва да е самата търговска компания, то тогава трябва да се предприемат промени в лицензите, правомощията и т.н.

Той съобщи, че вероятно ще има нужда от още служители. Ако язовирите сега са около 3000 и ако веднъж годишно им се правят предписания, това означава по 10 язовира дневно, изтъкна той и съобщи, че „Язовири и каскади" имат около 120 специалисти с хидротехническо образование.