Почивката на френския президент Никола Саркози в САЩ предизвика гневна реакция във Франция.

В обширен материал, посветен на летния отдих  на френския държавен глава, ежедневникът „Times" коментира, че с избора си на място за почивка Саркози се превръща в първия демократично избран френски президент, който прекарва отпуската си в САЩ.

Саркози пристигна със съпругата си Сесилия и 10-годишния им син Луиз в Улфбъро, щата Ню Хемпшър. Там, на брега на  езерото Уинипесоки, семейството на френския президент е наело луксозно имение със спа център, видео салон и частен плаж.

Цената за едноседмичен престой там е 30 000 долара.

Имението, в което ще почива Саркози се намира на едва два часа път с кола до семейната резиденция на семейство Буш в Кенебункпорт и е възможно двамата държавни глави да се срещнат, коментира „Times".

Избирайки САЩ за място за своята почива, Саркози ясно показва своята нова и изцяло независима политика, смята анализатор от френския институт за международни отношения. По този начин, той демонстрира скъсване с остарелите традиции и пълна свобода на действията си, добавя анализаторът.

В момента във Франция цари широка обществена дискусия относно ролята на страната и по-специално на френското първо семейство за освобождаването на петте български медицински сестри и палестинския лекар.

Опозицията в страната остро критикува Саркози, обвинявайки го, че се е възползвал от дългогодишните усилия на редици политици, които са се опитвали да разрешат казуса с медиците и си приписва цялата заслуга за тяхното освобождаване. Критика съществува и относно оръжейната сделка между Франция и Либия.