След съдебно заседание в Мурманск руски съд постанови 22-ма от 30-те задържани активисти на „Грийнпийс" на кораба Arctic Sunrise да бъдат оставени в ареста за два месеца, а на останалите да бъде удължено задържането със 72 часа, съобщава ИТАР-ТАСС.

Сред 22-мата е капитанът на кораба Питър Уилкокс.

От Следствения комитет на Русия по-рано съобщиха, че не е изключено арестуваните да бъдат освободени преди двумесечния срок.

Говорителят на руския разследващ комитет Владимир Маркин вече заяви, че на всички задържани ще бъде повдигнато обвинение за организирано пиратство.

Двамата руски граждани - фотографът Денис Синяков и специалистът по околна среда Роман Долгов - бяха измежду 30-те задържани от руските власти членове на организацията миналата седмица.

Защитниците бяха задържани в четвъртък заедно с кораба им, след като двама активисти се опитаха да се качат на платформа на „Газпром" в рамките на протест срещу сондирането в Арктика.

Корабът беше щурмуван от въоръжени руски мъже с черни качулки, които бяха докарани с хеликоптери. Корабът беше задържан в Печорско море.

От „Грийнпийс" обявиха, че руските власти държат 30 активисти, също така, че има 18 различни националности на борда на кораба, включително шестима британци, четирима руснаци, двама холандци, двама новозеландци.

Активистите са заплашени до 15 години затвор.